22. listopadu 2017 • 14:54

Vrať zlato ze Soči a už nikdy na olympiádu! Rusové pykají za doping

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský vítěz ze Soči Alexandr Treťjakov je jedním ze čtyř ruských skeletonistů, které dnes Mezinárodní olympijský výbor potrestal v souvislosti s dopingovým skandálem Rusů na domácích hrách v roce 2014 doživotním vyloučením z OH. Po diskvalifikaci bude navíc muset vrátit cenný kov stejně jako další z potrestaných, bronzová medailistka ze závodu žen Jelena Nikitinová.



Z výsledkových listin budou zpětně vyškrtnuty i Olga Potylicynová a Maria Orlovová. Obě skončily v Soči pod stupni vítězů na pátém a šestém místě.

Pořadí soutěží skeletonistů by měla po diskvalifikaci ruských závodníků odpovídajícím způsobem upravit mezinárodní federace bobistů a skeletonistů (IBSF). Na první místo by se měl posunout Martins Dukurs, který by tak pro Lotyšsko u zeleného stolu získal historicky první zlato ze zimních olympijských her.

Celkem už MOV kvůli dopingové kauze od začátku listopadu potrestal doživotním zákazem účasti na soutěžích pod pěti kruhy v jakékoliv funkci deset ruských závodníků. Medaile musí vrátit běžci na lyžích Alexandr Legkov, jenž před třemi lety vyhrál závod na 50 kilometrů, a majitel dvou stříbrných medailí Maxim Vylegžanin. Oba byli i členy stříbrné štafety, která byla rovněž diskvalifikována. Distanc dostali i jejich reprezentační kolegové Jevgenij Bělov, Alexej Petuchov, Jevgenija Šapovalovová a Julia Ivanovová.

Zatímco běžci na lyžích mají od loňského prosince od Mezinárodní lyžařské federace předběžně zastavenou činnost a o jejich dalším osudu FIS rozhodne před víkendovým startem Světového poháru, skeletonisté včetně Rusů už novou sezonu zahájili. Treťjakov skončil v prvních dvou závodech SP třetí a šestý, Nikitinová druhý závod v Park City v sobotu dokonce vyhrála.

Rusko v Soči ovládlo hodnocení zemí se ziskem 33 medailí (13-11-9). Po dnešním verdiktu MOV už ale o šest cenných kovů včetně dvou zlatých přišlo. O ruské účasti na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu by měl rozhodnout výkonný výbor MOV na zasedání od 5. prosince.

Vše o ZOH 2018 v Pchjongčchangu najdete ZDE »

Kompletní program ZOH 2018 najdete ZDE »

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud