Květoslav Šimek
7. října 2014 • 16:27

Velkou pardubickou pojede kůň Moula. To jméno zaujme, říká majitel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemá zrovna prestižní dostihové jméno. Přesto se šestiletý hnědák Moula ze stáje Iron Ladies Ostrava v neděli postaví na start 124. ročníku Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Už jen tím se dokázal vzepřít osudu a svému jménu. I jeho trenér Jiří Uhl na rovinu přiznává, že od něj nikdy moc velké výsledky nečekal. A když chce poškádlit děvčata, která se o koně v malé stáji v Ostravě-Radvanicích starají, říká jim: „Kůň s takovým jménem přece nikdy nemůže vyhrát Velkou pardubickou…“



Šestiletý Moula se připravuje ve skromných stájích vedle areálu pro výkup kovového šrotu (odtud název Iron Ladies) v Ostravě-Radvanicích. Stejně jako úspěšný ryzák Valldemoso, který ve Velké pardubické startoval třikrát (třetí v roce 2011 a pátý v roce 2012). Moula až takový kanón podle trenéra není.

„Když stojí v maštali vedle Valldemosa, tak je to jako Fabia vedle Audi,“ říká Uhl. „Valldemoso je velký, osvalený, pravidelný – kulturista. A Moula je prostě…moula.“

Jak ke kurióznímu jménu přišel? „Když se narodil, tak vyloženě působil dojmem, že je zralý na ránu z milosti ať se na tomto světě netrápí,“ říká s nadsázkou Uhl, který společně s majitelem a chovatelem Konrádem Neuvirtem netradiční jméno před šesti lety vybral.

Prestižní jméno dostihy nevyhrává. Majitel svého koně pojmenoval Moula
Video se připravuje ...

Na velkou kariéru, natož na Velkou pardubickou, to u Mouly dlouho nevypadalo. V krvi mu sice koluje krev úspěšných překážkových plemeníků Magnuse a Japea, ale coby dvouletý a tříletý, kdy špičkoví koně s prvotřídním původem běhají prestižní dostihy na rovinách, závodil pouze v dostizích neregistrovaných koní.

Zlom přišel v roce 2012. Tehdy čtyřletý Moula se v květnu poprvé postavil na start regulérního překážkového dostihu čtvrté kategorie v Pardubicích. A vyhrál. To samé o měsíc později na stejném místě. A za další měsíc v Albertovci znovu. Tři starty, tři výhry!

Kvůli jménu je populární, zaujal i Evu Samkovou

„Lidi mi říkali, že jsem se mu jménem pomstil,“ usmívá se Uhl. „Ale na druhou stranou byl i díky jménu hodně populární. I Evu Samkovou teď při losování čísel na Velkou pardubickou zaujali dva koně – Klaus a Moula. Tak to prostě je. Jen díky jménu ještě nikdy nikdo nevyhrál, ani neprohrál.“

Pravda je ovšem i taková, že v začátcích Moulovo jméno jistou roli sehrálo. To když chtěl trenér Uhl do jeho sedla angažovat Dušana Andrése. Renomovaný žokej pro něj jezdil úspěšného ryzáka Valldemosa, ale na Moulu už Andrése nedostal.

„Dušan se podíval na jméno a říká: ‚Moula Andrés? To k sobě nejde – ať si na něj sedne tady Marcel Novák.‘“ Žokej Novák nabízené rito vzal a třikrát za sebou s Moulou vyhrál.

V neděli bude v sedle šestiletého Mouly Petr Tůma. K favoritům patřit nebudou, ale pozor, ve Velké pardubické se může stát cokoliv. Před rokem byl Moula v poslední kvalifikaci třetí a letos v srpnu se s Petrem Tůmou bez problémů kvalifikoval z šestého místa. Vteřinu za Tiumenem.

„Za normálních okolností na Orphee (12 let) nebo Tiumena (13 let) nemáme, ale jen ať si to teď důchodci rozdají mezi sebou,“ říká trenér Uhl. „Moulis má v šesti letech obrovskou šanci nasbírat zkušenosti do budoucna. Je pošetřený a v minulosti měl třetí start v sezoně vždycky nejlepší. A třetí start mu letos vychází na tuhle neděli... Tak uvidíme.“

Více si přečtěte ve středečním vydání deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud