Romana Barboříková
10. listopadu 2015 • 05:00

Bank se bude učit vyhrávat, pomůže mu Kristian Ghedina

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když letos v lednu skončil Ondřej Bank ve sjezdu ve Wengenu na deváté příčce, bylo to jednoznačně nejlepší české umístění ve Světovém poháru v této disciplíně. V nové sezoně by chtěl být ještě výš, a tak se svým týmem přemýšlel, co zlepšit. Proto povolal do svých služeb bývalého výborného italského sjezdaře Kristiana Ghedinu.



V aktuální sezoně se soustředí Ondřej Bank na rychlostní disciplíny, zejména na sjezdy. Je to poprvé v jeho kariéře, a je tak logické, že nemá takové zkušenosti a znalosti tratí, jako ostatní specialisté. Proto potřeboval někoho, kdo by mu v tomto směru pomohl. Tím někým má být Kristian Ghedina, italský závodník, který má na svém kontě 13 vítězství v rychlostních disciplínách.

Ten má ale českého závodníka naučit ještě jednu důležitou věc. „Přemýšleli jsme, co bychom mohli ještě zlepšit. Lyžovat Ondra umí, lyže i kombinézy máme rychlé, ale co ještě neumíme, je vyhrávat. Tak jsme si řekli, že by nám mohl poradit někdo, kdo to uměl,“ vysvětluje důvod Ghedinova angažmá Bankův trenér a bratr Tomáš.

Stříbrný medailista z MS 1991 v kombinaci nenapadl Čechy jen tak náhodou. Podobnou funkci poradce zastával už i u chorvatského lyžaře Ivici Kosteliče. Ghedina nebyl jedinou možností. Mezi dalšími muži, kteří mohli Bankův tým rozšířit, byli například Stephan Eberharter, Benjamin Reich, Pepi Strobl. U posledního jmenovaného byl prý ale problém v tom, že je už deset let mimo lyžařský svět, Reich se doteď neozval.

Pro českého závodníka však byla volba jasná. „Tlačil jsem to spíš ke Ghedinovi. Potkávali jsme se už dřív. Je vidět, že to dělá srdcem, nebyl namachrovaný, poradil, i když dělal pro někoho jiného. Navíc by měl zapadnout do týmu. Nám tým funguje dobře, což byl jeden z nejdůležitějších aspektů toho, proč jsem se rozhodl jet další sezonu,“ vysvětluje třetí muž ze superkombinace v Kitzbühelu v letošním roce. „Navíc skáče hezky roznožky na cílovém skoku, což máme společné,“ žertoval Bank.

Ital, který nezávodil jen na lyžích, ale i v automobilu, má Bankovi pomoci hlavně na evropských závodech, především ve Wengenu, Kitzbühelu či v Chamonix. „Stopu a tyhle věci si rád řeším sám. Představuju si to tak, že na kopci mu při prohlídce řeknu nějakou svoji strategii, stopu, co se budu pokoušet udělat v tréninku jinak a líp a na to budu chtít znát jeho názor. Klasické sjezdy jako Kitzbühel, Wengen, Chamonix se nemění, jsou tam jedno nebo dvě místa, která můžou rozhodnout závod. To třeba já nemusím vědět, jako sjezdař jsem působil jen loňskou sezonu,“ popisuje pětatřicetiletý sportovec roli nového člena svého týmu.

Hlavně, jak už zmínil trenér, by měl Banka, který už zná pocity ze stupňů vítězů, naučit vyhrávat. „Já na vítězství nikdy nejezdil, protože jsem nevěděl, že na to mám. I když do mě bude hustit, že na to mám, nebudu mu věřit. Ale když uvidím, že ten jeho příspěvek k závodění je dobrý, vycítím, že mi dává něco navíc, tak to určitě sebevědomí pomůže.“

Kristian Ghedina

Narozen: 20. listopadu 1969 (44 let)

Národnost: Ital

Disciplína: lyžování (rychlostní disciplíny)

Největší úspěchy: 2. místo MS 1991 Saalbach (kombinace), 2. místo MS 1996 Sierra Nevada (sjezd), 3. místo MS 1997 Sestriere (sjezd), 13x zvítězil v závodu SP

Zajímavosti: Ve SP začal závodit v roce 1989. V roce 2006 ukončil svou lyžařskou kariéru a vrhnul se na automobilové závody. V roce 2012 začal spolupracovat s Chorvatem Ivicou Kosteličem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud