13. prosince 2011 • 09:01

Váňa chce koupit Velkou pardubickou, zvýšil by dotaci na 7,5 milionu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmkrát Velkou pardubickou vyhrál v sedle, v areálu závodiště má dokonce svou sochu. Tentokrát by Josef Váňa chtěl svoji autoritu v dostihovém světě využít proto, aby známou steeplechase sám organizoval. Mimo jiné slibuje zvýšení dotace ze současných 4,5 milionu na 7,5 milionu korun.



Josef Váňa neustává v úsilí získat zodpovědnost za Velkou pardubickou. Snahu dostih pořádat dává najevo už od loňské zimy a ve vyjednávání pokračuje. Dal dohromady společenství podnikatelů a jejich jménem nabízí zvýšení dotací pro Velkou pardubickou i ostatní dostihy na zdejším závodišti.

„Udělali jsme spolek majitelů koní, manažerů, zemědělců a podnikatelů. Je to silný spolek schopných lidí. Uměli bychom to dělat na úrovni,“ řekl Váňa deníku Sport. „Nabídli jsme dotaci na příští rok minimálně sedm a půl milionu korun, abychom se dostali na úroveň Gran Premia v Itálii a přitáhli zahraniční zájem.“

Váňa před startem letošního ročníku patřil k hlasitým kritikům současného vedení Dostihového spolku, který Velkou pardubickou pořádá. Nelíbila se mu právě dotace, která už sedm let zůstává na úrovni 4,5 milionu korun. Majitelům zahraničních koní se tak nevyplatí do Česka koně posílat a z Velké pardubické se stává dostih lokálního významu.

Organizátoři měli letos také potíže s přípravou dráhy, která byla ještě několik dní před dostihem v havarijním stavu. Dalším problémem je, že současné vedení Dostihového spolku je závislé na politické situaci. 51 procent akcií vlastní město Pardubice. Váňa předložil magistrátu dvě nabídky, nejprve na dlouhodobý pronájem závodiště, a potom na odkup většinového podílu ve spolku.

„V kuolárech jsem v zahraničí dostal nabídky od sponzorů, kteří by se na našem projektu rádi podíleli,“ tvrdí Váňa. „Lidi z Německa by se díky tomu, že je tam překážková krize, rádi přemístili do Pardubic. Sehnal jsem mančaft lidí, kteří jsou schopni to dělat bez toho, aby z toho měli výhody. Mají zájem, aby v Pardubicích překážkový sport zůstal.“

Oslava Josefa Váňi v místě jeho bydliště, obci Chyše
Oslava Josefa Váňi v místě jeho bydliště, obci Chyše

Podle zpráv deníku Sport mezi Váňovy lidi patří například filmový producent Jaroslav Bouček, majitel legendární bělky Sixteen. O dalším postupu bude rozhodovat čtvrteční valná hromada Dostihového spolku, kde se město chystá navýšit základní jmění.

Injekce je třeba, protože pardubické dostihy nejsou v dobré finanční situaci. Spekuluje se například, že příští rok se vůbec nemusí uskutečnit tradiční rovinový mítink v sobotu před Velkou pardubickou.

„Pravda je ta, že teď je to všechno v rukou magistrátu města Pardubic a valné hromady. Musí se rozhodnout, co vlastně chtějí,“ říká Váňa. „Velká pardubická je dostih takového významu a úrovně, že by to mělo být o jiném manažmentu.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud