30. prosince 2013 • 12:44

Isinbajevová po bombových útocích na její rodné město: Cítím se strašně

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavná ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová je v šoku po dvou sebevražedných útocích v jejím rodném městě Volgogradu, kde během necelých čtyřiadvaceti hodin při bombových atentátech zahynulo nejméně 31 lidí. Isinbajevová dlouhodobě žije v Monaku, ve Volgogradu ale vyrostla a má tam rodinu a známé.



„Těžko se mi teď mluví. Nikdo z mých blízkých nebo milovaných nebyl zasažen. Ale cítím se strašně, prostě strašně…“ reagovala Isinbajevová pro agenturu ITAR-TASS.

Nejméně 14 mrtvých a 28 zraněných si podle vyšetřovatelů vyžádal pondělní výbuch bomby v trolejbusu v ruském městě Volgograd. Úřady jsou přesvědčeny, že po necelých 24 hodinách po explozi na hlavním vlakovém nádraží šlo o další sebevražedný atentát.

„Již nyní lze předběžně říci, že výbušné zařízení v trolejbusu odpálil sebevražedný atentátník, muž. Části jeho těla byly nalezeny a odeslány k analýze DNA, abychom ho identifikovali,“ řekl agentuře ITAR-TASS mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Oba výbuchy oživily v Rusku obavy z terorismu před zimními olympijskými hrami, které se v únoru mají konat v Soči. Volgograd leží asi 650 kilometrů severovýchodně od místa olympiády.

Mezinárodní olympijský výbor ale nepochybuje, že ruské úřady budou s to zajistit bezpečnost her, do jejichž zahájení zbývá méně než šest týdnů.

„Na olympiádě za bezpečnost odpovídají místní úřady a nemáme žádné pochyby, že ruské úřady se s tím úkolem vyrovnají,“ řekla mluvčí výboru podle agentury Reuters.

Během dvou atentátů ve Volgogradě zahynulo nejméně 31 lidí
Během dvou atentátů ve Volgogradě zahynulo nejméně 31 lidí

Ani šéf české olympijské mise Martin Doktor se o bezpečnost během Her v Soči neobává. „Znepokojen nejsem. V Soči jsem byl několikrát a otázky bezpečnosti se probíraly důkladně. Myslím, že bezpečnost tam bude zajištěná na nejvyšší úrovni,“ řekl Doktor pro iSport.cz.

„Když to porovnám s Atlatnou nebo Londýnem, jsou to oblasti obydlené na úplně jiné úrovni než Soči. Já z toho velké obavy nemám. Když se něco stane, tak se to spíš stane mimo oblast Soči.“

Pondělní výbuch nálože o síle nejméně čtyř kilogramů klasické trhaviny byl podle mluvčího tak silný, že „z trolejbusu zůstala fakticky jen kostra a střecha chybí“ a tlaková vlna „vyrazila okna v protější pětipodlažní budově“.

Na volgogradském nádraží v neděli vybuchla podle vyšetřovatelů nálož o síle nejméně deseti kilogramů TNT, která zabila 17 lidí a více než čtyři desítky dalších zranila, pět z nich je v kritickém stavu. Nedělní útok podle agentury Interfax, která se odvolává na zdroj z bezpečnostních složek, patrně spáchal někdejší zdravotník Pavel Pečenkin z Marijské autonomní republiky, údajně od loňského roku člen jedné z teroristických skupin působící v Dagestánu na severním Kavkaze. S definitivní identifikací atentátníka se čeká na analýzu DNA.

V obou případech byla podle Markina nálož prošpikována díly zvyšujícími ničivý účinek, a to „potvrzuje vyšetřovací verzi o spojitosti obou útoků“. Podle mluvčího je možné, že teroristé vyrobili obě nálože v jednom místě. Každopádně si místo a čas obou útoků vybrali tak, aby způsobili co nejvíce obětí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud