14. září 2017 • 13:02

Kejval: Požádal jsem o posunutí volby, abychom mohli kauzu vysvětlit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval potvrdil, že svou kandidaturu do Mezinárodního olympijského výboru (MOV) odložil kvůli anonymnímu dopisu souvisejícímu s dotační kauzou v českém sportu. Chce, aby se vše vysvětlilo. Kejval proto požádal o odložení své volby na únorové zasedání MOV při zimní olympiádě v Pchjongčchangu.



Anonymní dopis, který dorazil do sídla MOV v Lausanne, podle Kejvala obsahoval zkreslené informace o podezření z ovlivňování sportovních dotací v Česku. Následovaly dotazy funkcionářů MOV a Kejval se rozhodl pozastavit svou kandidaturu. "Požádal jsem předsedu MOV Bacha, jestli by byl tak laskavý, a mou volbu posunul, abychom měli možnost tu kauzu vysvětlit," uvedl Kejval v rozhovoru pro Českou televizi.

Považuje za nezbytné, aby nebyly jakékoliv pochybnosti o čistotě českého sportu. Mimo jiné kvůli různým podezřením z korupce, kterým čelí také MOV. "Dnes jsou všichni extrémně citliví na jakoukoliv nekorektnost, jakoukoliv netransparentnost," poznamenal.

Kejval ani Český olympijský výbor v dotační kauze nefiguruje. Obviněni byli bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, generální sekretář ČUS Jan Boháč a dva pracovníci ministerstva školství Simona Kratochvílová a Zdeněk Bříza.

Českou unii sportu (ČUS) Kejvalovo rozhodnutí zaskočilo. Navzdory tomu, že s některými jeho aktivitami nesouhlasí, považovala jeho úsilí o pozici v MOV za pozitivní. "Jeho kandidaturu do MOV museli všichni představitelé českého sportu schvalovat a podporovat, neboť upevňovala prestiž a postavení českého sportu na mezinárodní úrovni," uvedl v prohlášení místopředseda ČUS Marek Hájek.

Poslední stálou českou členkou MOV byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastce Věra Čáslavská, která v roce 2001 rezignovala ze zdravotních důvodů. V MOV zasedal také oštěpař Jan Železný, kterému osmiletý mandát v komisi sportovců vypršel v roce 2012.

Devětačtyřicetiletý Kejval je v čele ČOV od roku 2012 a loni byl zvolen na další čtyři roky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud