Autor: jabČTK
16.10.2016 • 16:49

Z vodního dravce se stal letec. Je to neskutečná závislost, přiznal Hradilek

Vstoupit do diskuse
0

Bolelo to, hodně a dlouho. Jeho sponzor už měl dokonce připraveny speciální olympijské plechovky s energiťákem, jenže ty skončily v koši. Elitní český vodní slalomář Vavřinec Hradilek se do Ria nepodíval, Jiří Prskavec byl na mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši o setinu rychlejší a do Brazílie letěl on. Co s volným létem? Hradilek ho využil k pilotnímu výcviku a nového koníčka si nemůže vynachválit.



"Je to úžasný element, který mě chytnul a hrozně mě baví," nadšeně vyprávěl Hradilek.

Když na jaře při mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši měl jistotu, že do Ria nepojede, přemítal, co bude dva měsíce dělat. "Takže jsem si to splnil. A už mám za sebou asi dvanáct hodin sólo letů po Čechách, takže úžasný."

Licenci bude mít Hradilek na malá letadla, nyní používá lehký vrtulový letoun Cessna. Pilotování přirovnává ke slalomu. "Je to hodně podobný. Člověk nesmí ztratit respekt vůči tomu, co dělá, s čím se potýká. A to mě hrozně přitahuje. Je to velká zodpovědnost, protože to nemusí ohrozit jenom pilota, ale i ostatní na zemi. Ale je to pro mě vyloženě soukromá záležitost a hlavně neskutečná závislost," uvedl.

Kvůli přípravě na pilotní zkoušky nyní leží ve skriptech. "Je to náročné, člověk nesmí mít kocovinu, když se učí," žertoval kajakář. "Samozřejmě je to věc, kterou nelze podcenit," dodal vážně. Podklady si hledá na internetu. "Dneska je tam všechno, snažím se sám," řekl. Sešity ze školy z fyziky už nemá. "Kdepak, já už pomalu nevyhrabu ani medaili z Londýna. Sešity nemám, ale to se zvládne. Aspoň jsem trochu rozproudil tu mozkovou kůru," liboval si.

Poprvé letěl sám na konci léta. "Ze začátku jsem byl ve stresu. Když tam sedí instruktor, tak je to těžší na vzlet. Když vystoupí, tak to letadlo vyplave nahoru krásně. Takže to je i poměrně jednoduchý. To je taková euforie a pak si uvědomíš, že nejtěžší je to přistání. To jsem byl strašně nervózní. Naštěstí to bylo vždycky bez problémů," uvedl.

Baví ho i navigace bez GPS. "Orientuji se v mapě, i když jsem taky občas trochu podváděl," pousmál se. Vlastní letadlo si nejspíš nekoupí. "Stojí kolem 700.000, ale je to zbytečný," řekl. Na závody asi sám létat nebude. "Už jsem zjišťoval, kde jsou v těch destinacích letiště. Jenže se mi tam nevejde loď," uvedl se smíchem.

O tom, že by se jednou stal dopravním pilotem, zatím neuvažuje. "I když člověk nikdy neví, za pár let...," pousmál se. Do akrobatické série Red Bull Air Race ale určitě nevstoupí. "Tak to ne," uzavřel Hradilek.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}