Jan Jaroch
1. února 2014 • 22:45

Haase málem rozsekal síť. Kvůli prasátku, které pomohlo Čechům vyhrát

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

DAVIS CUP ONLINE 13.00 | Nizozemský tenista Robin Haase, muž v elegantním tričku s límečkem, stojí u sítě a chová se jako šílený. Třikrát raketou vší silou švihne do pásky, v obličeji je rudý jak hadr na býka. Když na něj vyprodaná ostravská hala začne pískat, ještě ji pažemi povzbuzuje, aby přidala na hlasitosti. Poražení a také řádně naštvaní byli po čtyřhře s českým párem Tomáš Berdych, Radek Štěpánek oba nizozemští tenisté.



Nejvíc z inkriminovaného momentu v tiebreaku třetí sady. Podání Tomáše Berdycha za stavu 3:1 škrtá o pásku, britskému sudímu na umpiru Jamesi Keothavongovi se však na počítači, jenž je propojen se sítí, nec nezobrazuje a nechává pokračovat ve hře.

„Nec to byl, slyšel jsem ho, ale rozhodčí naštěstí ne. Holanďani zahráli return, ale pak přestali hrát. Chtěli nový míč,“ popsal důležitou situaci, kterou zakončila česká smeč, kapitán Jaroslav Navrátil.

Nizozemské protesty byly marné. Hlavní sudí šel sice překontrolovat techniku umístěnou na pásce, výměnu však přiznal české straně a vedení 4:1 už Berdych se Štěpánkem nepustili. „Byl to jasný nec,“ byl ještě popuzený na tiskové konferenci Haase.

Na Haaseho běsnění se můžete podívat na videu (v čase 0.40) zde »

Nizozemský kapitán Jan Siemerink a Jean-Julien Rojer diskutují s rozhodčím, zatímco Robin Haase vzadu vzteky raketou řeže do sítěFoto EPA
V už tak vyhecovaném utkání nebylo dramatičtějšího momentu než koncovky třetí sady. Tu naplno převážilo české štěstí, zkušenosti, chytrost i ochota zariskovat.

Skrytý hrdina Navrátil

Za stavu 3:5 odvrátil český pár dva setboly při Štěpánkově podání. Berdych pak předvedl veteránský tah při změně stran, když si přivolal fyzioterapeuta Michala Novotného a nechal si ošetřit zatuhlá záda. „Žádná taktika to nebyla. Není moje parketa, abych zdržoval,“ bránil se po utkání.

Po krátké přestávce šel Haase za stavu 5:4 pro Nizozemce servírovat do setu a jeho pár si vytvořil třetí a poslední šanci jít do vedení 2:1. Ale také už byli soupeři pod velkým tlakem české strany.

Berdych se Štěpánkem totiž místo neúčinných returnů křížem zkusili tvrdě vracet servisy po lajně a tahle taktika začala psát. Kdo ji vymyslel? „Nechci se chválit, ale já,“ usmál se kapitán Navrátil.

Tomáš Berdych a Radek Štěpánek (vpravo) slaví vydřený triumf nad nizozemskou dvojicí ve čtyřhře
Tomáš Berdych a Radek Štěpánek (vpravo) slaví vydřený triumf nad nizozemskou dvojicí ve čtyřhře

„Do té doby kluci retunrovali křížem a říkal jsem jim, že musí něco změnit. Ale je to na nich, že to v takových situacích pak sami dokáží realizovat. Returnovali šestkrát po lajně, byly z toho čtyři body a brejkli je nazpět. Zápas už šel pomalu do háje, museli jsme něco zkusit,“ popisoval spokojený Navrátil, skrytý hrdina vypjaté čtyřhry.

O postupu do čtvrtfinále může v nedělní první dvouhře rozhodnout Tomáš Berdych právě s Robinem Haasem. Zápase sledujte od 13.00 v naší podrobné ONLINE reportáži zde:

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud