Jan Jaroch
4. března 2016 • 09:20

Achtung, nový Becker je zarputilý Rusák! Talent si na Berdycha věří

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z HANNOVERU | NĚMECKO - ČESKO ONLINE 13.10 | Němci doufají, že v něm mají nového Borise Beckera. Jde sice o import z Ruska, za které hrával jeho táta, ale na tom nesejde. Osmnáctiletého Alexandra Zvereva čeká dnes daviscupová premiéra v německých barvách, při níž má naplnit pověst jednoho z největších tenisových talentů dneška. Tomáš Berdych a spol. se musí mít před téměř dvoumetrovým teenagerem (58. na ATP) na pozoru.



Od Borise Beckera nemělo Německo mladšího daviscupového debutanta než právě teď. Alexander Zverev řečený Saša je podle mnohých příštím grandslamovým vítězem ve vývoji. Jeho talent probleskuje čím dál zřetelněji, letos již odrovnal Marina Čiliče či Gillese Simona a Tomáš Berdych se jeho nájezdu v Marseille ubránil jen ze všech sil (7:5 ve třetí sadě). Přitom ještě v říjnu ve Stockholmu byl jejich duel o poznání jasnější (6:3, 6:4).

„Udělal velký skok. U těchto mladých borců je vidět, jak se za strašně krátkou dobu zlepšují. To je jejich největší výhoda oproti nám starším,“ uznal Berdych, který se s mladým Němcem dělí o kondičního kouče Jeze Greena.

Ten je jedním z klíčů v evoluci Zvereva. Tenhle mladík se již vytáhl do výšky 198 centimetrů, přesto jeho údery neztratily nic na ladnosti. „Býval takový hubený, teď už je osvalený, posunul se určitě dál. Má kolem sebe dobrý tým. Je strašně znát, jak rychle vyspívá,“ všímá si i Lukáš Rosol .

Zápas Kohlschreiber - Rosol sledujte od 13.10 ONLINE zde »

Následující duel Zverev - Berdych sledujte ONLINE zde »

Nastupuje ve skvělý čas

Talentovaný německý tenista Alexander Zverev na turnaji v RotterdamuFoto EPA
Zverev není tradičním tenisovým teenagerem, jenž by se choval, jako když mu patří svět. Pokorný, pracovitý, cílevědomý – tak ho charakterizují jeho nejbližší. A také výborně vedený. Vždyť tenis má v DNA. Táta Alexander odehrál 36 daviscupových zápasů za Sovětský svaz, máma Irena je profesionální trenérkou, o deset let starší bratr Mischa to dotáhl až na 45. místo žebříčku.

Alexander se už ale narodil v Hamburku, kam v roce 1991 rodina odešla z Moskvy. Otec je dodnes uváděný jako hlavní kouč obou synů. „S ním jsem ještě hrával. Je to výborný chlap, pro rodinu dělá maximum,“ říká český kapitán Jaroslav Navrátil.

Německý tenis se stále těší z nedávného australského titulu Angelique Kerberové, mužského grandslamového šampiona měl však naposledy v roce 1996 v osobě Borise Beckera. A je to právě mladík Saša, jenž by mohl jít v jeho stopách.

„Nastupuje ve skvělý čas, velká čtyřka Djokovič , Federer , Nadal a Murray nemládne a za pár let tu asi nebude žádný podobný superhrdina. Tihle mladíci mají obrovskou šanci,“ míní Philipp Kohlschreiber, Zverevův víkendový parťák, jenž má pro osmnáctiletého mladíka jen slova uznání. „Ohromný talent s výborným charakterem, určitě to někam dotáhne!“

Zarputilý Rusák varuje

Nejde nesouhlasit. Výborné podání je pro skoro dvoumetrového výrostka samozřejmostí. Náramně však také dokáže tlačit i svým obouručným bekhendem, jenž je stále o něco lepší než forhendová strana. Dobře se cítí i na síti, vždyť v deblu toho se starším bráchou Mischou už odehrál hodně.

„Zverev může být nebezpečnější než německá jednička Kohlschreiber. Je vysoký a mladý, navíc je to zarputilý Rusák,“ varuje kapitán Navrátil.

Jeho slova nakonec potvrzuje i sám hráč, jenž už se nechal slyšet, jak je na Čechy nažhavený. A že proti němu bude v pátek stát na druhé straně sítě Tomáš Berdych? „Půjdu ten zápas vyhrát, a ne si jen užívat premiéru v Davis Cupu,“ vyhlásil mladík, jenž prý týmové soutěže miluje. Jako malý hrával pozemní hokej, dodnes je velkým fanouškem basketbalu a Miami Heat.

Připravme se, že pořádné horko připraví v Hannoveru i českým tenistům.

Český daviscupový tým na tréninku v Hannoveru
Český daviscupový tým na tréninku v Hannoveru

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud