Jan Jaroch
7. září 2012 • 15:54

Lendlův rukopis se na Murraym pozná. Chce vás trefit do hlavy, směje se Korda

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEW YORKU | Velcí hráči nebývají velkými trenéry. Nesmělo by jít však o Ivana Lendla, aby tenis nepřepracoval k obrazu svému. I toto staré pravidlo staví na hlavu. Z Andyho Murrayho od začátku roku udělal olympijského vítěze, Skot pod ním ve Wimbledonu odehrál i nejlepší grandslamové finále života. „Určitě mi hodně pomohl,“ děkuje pětadvacetiletý borec.



Sám dvaapadesátiletý Lendl je před utkáním s Tomášem Berdychem věrný svému pravidlu nekomentovat nic, co by jen trochu mohlo odkrýt rozpoložení a taktiku svého svěřence, kterou spolu včera po tréninku zřejmě probírali na lavičce dlouhé minuty.

A už vůbec ne do země, z níž je příští soupeř. Byť by to bylo jeho rodné Česko.

„Nezlobte se, vždyť víte, že bych se musel všemu vyhýbat,“ odmítl včera velmi zdvořile žádost Sportu o rozhovor a diplomaticky dodal. „Bude to hodně těžký zápas. Tomáš hrál včera moc dobře,“ ocenil Berdychův výkon s Rogerem Federerem.

Osminásobný grandslamový šampion kroutí s Murraym devátý měsíc spolupráce. Po náramném začátku, kdy Brit v semifinále Australian Open dostal Novaka Djokoviče do pěti setů, přišel útlum.

Antuková sezona byla víceméně k zapomenutí, na wimbledonské trávě však přišly nejlepší chvíle Murrayho kariéry, které vyvrcholily olympijským zlatem ze singlu a stříbrem z mixu.

Lendlův rukopis nepřehlédnete

„Nevím, jestli uspějeme, ale můžu vám zaručit, že to odmakáme,“ říká Lendl. A práce je vidět. „Andy se pod Ivanem posunul blíž do kurtu. Snaží se při zápasech hrát víc sám, nevyužívá už jen skvělých nohou a defenzivy, ale už se snaží do toho i jít,“ všiml si Berdychův kouč Tomáš Krupa.

Na ostrosti dostala Murrayho hra i jinak. „Vím, co má od Lendla. Když dostane krátký balon na síť, tak vás chce trefi t do hlavy. V tom přesně vidím Ivana,“ chechtal se Petr Korda. Rukopis „Ivana Hrozného“ prostě nelze přehlédnout.

Ti dva jsou známí tréninkoví maniaci, v soukromí si jdou však každý svou cestou. Jejich spolupráce je postavená i na určité autonomii. Lendl nebydlí ve stejném hotelu na Manhattanu jako Murray, nýbrž blízko jejich tréninkové základny ve Westchester County.

Nevyhledává Murrayho přítomnost ani ho nedoprovází na všech turnajích v roce. Při olympiádě byl například doma na Floridě. Jejich pouto se za strávené chvíle upevnilo.

Prošel si tím, co Lendl

„Věděl jsem, že je s Andym legrace. A teď to vím ještě lépe,“ řekl Lendl pro USA Today. S Murraym mají po Wimbledonu ještě jedno společné, jako jediní tenisté historie nedokázali vyhrát ani jedno z prvních čtyř grandslamových finále.

„Právě o tom s ním hodně mluvím. Jak hrál a prohrál velké zápasy proti velkým hráčům. Prošel si tím, co já. Když mám někoho takového ve svém rohu, necítím se tak špatně,“ usmál se Murray.

Lendl v kariéře dokázal povstat k osmi grandslamovým titulům, Brit by vzal zavděk alespoň jedním. „A Ivanovy zkušenosti budou hrát velkou roli, zda to dokážu. Nutně ho nepotřebuji po celou sezonu, ale na grandslamech ano. S někým takovým se cítím silnější.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud