12. listopadu 2012 • 23:31

Král Nole! Djokovič udolal Federera a sesadil šampiona

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

TURNAJ MISTRŮ | Zlatý hattrick šampiona Rogera nebude. Finále Turnaje mistrů ovládl srbský tenista Novak Djokovič, který zopakoval triumf z roku 2008. Světová jednička si ve finále po setech 7:6 (6), 7:5 poradila se Švýcarem Federerem, vítězem předchozích dvou ročníků.



V úvodu singlového finále to vypadalo, jako by se Djokovič zdržel na lavičce. Srbský tenista ztratil prvních devět fiftýnů a za osm minut prohrával už 0:3. Pak se však bleskově zlepšil, nutil Federera ke dlouhým výměnám a využil jeho slabší chvíle na podání ke srovnání skóre.

V deváté hře se pětadvacetiletému Srbovi podařilo po šesti shodách proměnit třetí brejkbol a za stavu 5:4 podával na vítězství v setu. Rodák z Basileje však v následujícím gamu odvrátil setbol a srovnal na 5:5. Set se nakonec rozhodoval až ve zkrácené hře, v níž Federer famózními údery na síti odvrátil další setbol, ale stejně ji ztratil v poměru 6:8.

I do druhé sady vstoupil Federer lépe, když v jedenáctiminutovém první gamu sebral soupeři servis. Výhodu brejku tentokrát držel až do koncovky a za stavu 5:4 šel podávat na vítězství v setu. Vedl 40:15, ale ani jeden ze dvou setbolů nevyužil, podání následně ztratil a promarněná šance se podepsala na jeho dalším výkonu.

Djokovič využil jeho chyb a ve dvanáctém gamu si vypracoval mečbol. Ten po krásné výměně proměnil skvělým prohozem a po dvou hodinách a 14 minutách se po čtyřech letech znovu radoval z vítězství na závěrečném podniku sezony.

Novak Djokovič přichází na kurt do zápasu finále Turnaje mistrů proti Rogerovi FedereroviFoto Reuters

Varování: Španělé ovládli turnaj čtyřher

Semifinalisté letošního US Open Marcel Granollers a Marc López se životním úspěchem povzbudili před pražským finále Davisova poháru, v němž v sobotu podle všeho nastoupí proti českému páru Tomáš Berdych, Radek Štěpánek.

Granollers s Lópezem poprvé sebrali indickým soupeřům podání ve třetí hře, ale Bhúpathí s Bopannou jim to vzápětí oplatili a úvodní sada pokračovala za vyrovnaného stavu. Španělská dvojice se tradičně spoléhala spíše na obranu od základní čáry, zatímco Indové se tlačili na síť.

Klíčový okamžik přišel za stavu 5:5, kdy se tenisté z Pyrenejského poloostrova s přispěním Bhúpathího dvojchyby radovali z dalšího brejku. Pátí nasazení sice vzápětí měli dvě šance poslat set do tie-breaku, ale Granollers je skvělými zásahy na síti odvrátil a zařídil výhru 7:5.

Šestí nasazení měli šanci definitivně zlomit zápas na svou stranu v sedmé hře druhé sady, jenže dva brejkboly při podání Indů neproměnili. Naopak Bhúpathí s Bopannou vzápětí tutéž šanci využili k vedení 5:3 a následnému zisku druhé sady.

Zlepšený výkon však do rozhodujícího supertie-breaku nepřenesli, často chybovali a výrazně pomohli Španělům k hladké výhře. Bhúpathí ani na pátý pokus ve finále Turnaje mistrů neuspěl. Předtím byl na poražené straně jednou s Bělorusem Maxem Mirným a třikrát s krajanem Leanderem Paesem.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (dotace 5,5 milionu liber, tvrdý povrch):

Dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 7:6 (8:6), 7:5.

Čtyřhra - finále: Granollers, M. López (6-Šp.) - Bhúpathí, Bopanna (5-Indie) 7:5, 3:6, 10:3.

Djokovič během dramatického zápasu finále Turnaje mistrů s Federerem
Djokovič během dramatického zápasu finále Turnaje mistrů s Federerem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud