5. listopadu 2013 • 08:30

Menší ňadra, více titulů. Halepová prožívá cestu snů k hranici TOP 10

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO+VIDEO | Letošní rok na okruhu WTA patřil sice jednoznačně Sereně Williamsové, je tady však jedna hráčka, která dokázala to, co ani dominantní Američanka ne. Rumunka Simona Halepová vyhrála turnaje na třech různých površích, což se nikomu jinému nepodařilo. Rumunka už je za hranicí elitní světové desítky a dělá vše proto, aby přestala být známá hlavně jako „ta, která si nechala zmenšit poprsí“.



Na tu story si dobře pamatujete. Halepová vtrhla do světa tenisu s hrudníkem, na které si řada fanoušků ukazovala. Sama s ním trpěla, sužovaly ji bolesti zad. A tak se před čtyřmi lety rozhodla pro chirurgický zákrok, který zmenšil její podprsenku z čísla 34DD na 34C.

Z tenisového hlediska dal Halepové nové, daleko větší možnosti.

Simona Halepová obětovala svá ňadra kariéře
Simona Halepová obětovala svá ňadra kariéře

Od roku 2011 Rumunka kontinuálně stoupá žebříčkem, což triumfálně korunovala letos. Vyhrála šest turnajů, z finálových zápasů odešla se stoprocentní bilancí. O víkendu ovládla Turnaj šampionek v bulharské Sofii. Vskutku průlomový rok.

„Byla to neuvěřitelná sezona a já jsem si užila každý její okamžik,“ radovala se tenistka, jejíž sílu poznala na vlastní kůži i ve finále v New Havenu Petra Kvitová.

VIDEO | Podívejte se na sestřih finále z New Havenu, kde Halepová vyřídila Petru Kvitovou

Na trávě, na antuce i na tvrdém povrchu, a to v hale i venku, tam všude si drobná Rumunka (168 cm, 60 kg) užívala s turnajovou trofejí po finále nad hlavou.

„Letos jsem na kurtu přidala výrazně na agresivitě, zároveň jsem hrála mnohem uvolněněji než dřív,“ prozradila recept na zlepšení.

Na jakých površích uspěla Simona Halepová při svých šesti letošních triumfech?Foto isport.cz

Navíc si uprostřed podzimu dopřála pauzu na dobití baterek, což se jí vyplatilo na dvou závěrečných turnajích roku: oba vyhrála, v obou porazila ve finále Samanthu Stosurovou. „Snad i proto, že jsem byla čerstvější než Sam.“

Neměla jsem je ráda

Ta tam je ztrápená figura, vláčející s sebou tělo, které sama proklínala. Jako juniorka kmitala Halepová po kurtu jako laň a dařilo se jí, byla světovou jedničkou, vyhrála French Open.

Rumunská tenistka Simona Halepová s vítězným pohárem na turnaji Garanti Koza Tournament of Champions v BulharskuFoto EPA

S přibývajícím věkem se náročnost pohybu projevovala čím dál víc. Dřív se unavila, záda trpěla. Až se rozhodla, že ani od přírody daná překážka jí v tenisové kariéře bránit nebude.

„Udělala bych to, i kdybych nehrála tenis. Neměla jsem je ráda. Udělala jsem to pro sebe,“ vysvětlovala Halepová mnohokrát zmenšení svých ňader.

Její kariéra nešla nahoru hned. Ještě v roce 2011 procházela do závěrečných kol jen na menších turnajích, na těch větších musela do kvalifikací. Vloni už přidala čtyři výhry proti hráčkám top 20 na žebříčku.

Letos to přišlo

A letos to přišlo. Norimberk, Den Bosch a Budapešť, později New Haven, Moskva a naposled Sofia, tam všude vítězila. Na US Open si zahrála 4. kolo, což je její nejlepší výsledek na grandslamu. Na začátku listopadu má v singlu bilanci 53:17.

Koučuje ji Virginia Ruziciová, jedna z pouze dvou Rumunek historie, které pronikly do TOP 10. Tam má sama Halepová, jejíž snem bylo umístění v elitní dvacítce, nakročeno. Nyní jí patří 11. příčka.

Simona Halepová na žebříčku WTA na koncích roků
2008 2009 2010 2011 2012 2013
352 210 81 53 47 11

„Ze Simony je velmi dobrá hráčka. Dostala mě dvakrát za sebou,“ uznala Stosurová po finále v Sofii, na které dorazilo několik stovek rumunských fanoušků včetně tamní tenisové legendy Ilji Nastaseho.

Bývalý bouřlivák sledoval zápas z tribuny a po něm měl pro vítězku jen slova chvály. Halepová nicméně přiznala, že taková pozornost ji zprvu zaskočila.

„Když jsem ho viděla na tribuně, byla jsem napřed trochu nervózní. Pak jsem si řekla, že je tady, aby mi pomohl. Pak to bylo lepší,“ přiznala Halepová po svém šestém letošním triumfu.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud