13. května 2014 • 15:31

Vytasí Nadal "chytrou" raketu? Tenisová federace s revolucí souhlasí

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světové tenisové hvězdy už brzy dostanou do rukou nové zbraně. "Chytré" rakety vybavené špičkovou technologií by se podle jejich výrobce z francouzské firmy Babolat mohly objevit už letos v Paříži i ve Wimbledonu. Blíží se tak doba, kdy tenista před nástupem na kurt stiskne knoflík na raketě a senzory začnou vysílat informace o kvalitě jeho úderů.



Šéf rodinné firmy z Lyonu Eric Babolat prozradil agentuře Reuters, že po více než deseti letech testování je otázkou nejbližších dní, kdy s "chytrou" raketou vstoupí do turnajů špičkoví tenisté. Nikoho nejmenoval, ale s raketou této značky hrají například Španěl Rafael Nadal, Francouz Jo Wilfried Tsonga nebo Číňanka Li Na.

Z rakety půjdou informace o síle jednotlivých úderů a jejich rotaci prostřednictvím technologie bluetooth do mobilního telefonu nebo do počítače hráčova kouče. "Řeknou mu přesně, co se děje, nebude muset spoléhat jen na pocity," řekl Babolat. Dodal, že je pro něj neuvěřitelné, že ani nejlepší hráč světa dnes nemá takové informace k dispozici. "Je to, jako by pilot formule 1 nevěděl, jak rychle jede."

Autoři novinky předpokládají, že ji budou brzy používat nejen profesionální tenisté, ale že zaujme i amatéry. Přispěje ke zlepšení jejich hry, ale také vytvoří nové formy soutěžení. Tenisté se budou moci poměřit se svými přáteli nejen v přímém souboji na kurtu, ale i v počítačovém srovnání svých úderů.

Babolat přiznal, že měl obavy, zda Mezinárodní tenisová federace technickou novinku přijme. "Bál jsem se, že řeknou, že je to proti duchu tenisu. A byl jsem překvapen, když nám na začátku letošního roku ITF dala souhlas," řekl tenisový inovátor. Jedinou podmínkou je, že informace z rakety nepůjdou přímo k hráčům, aby bylo dodrženo pravidlo zákazu koučování během hry.

"Chytré" rakety mohou v tenise znamenat revoluci a nebylo by to poprvé, kdy ji odstartovala firma Babolat. V roce 1875 přišel Pierre Babolat s prvním výpletem rámu rakety, když do něj napnul struny, vyrobené z přírodních střev.

Články odjinud


Články odjinud