Jan Jaroch
1. září 2014 • 04:40

Krása jí otevře dveře, ale... PLUSY a MINUSY comebacku Vaidišové

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Návrat Nicole Vaidišové k profesionálnímu tenisu je unikátním experimentem. Ve třetím tisíciletí comeback úspěšně zvládly Capriatiová, Hingisová, Heninová či Clijstersová. Vše grandslamové šampionky, trochu jiná liga. Restart rebelky, která sekla s tenisem krátce před 21. narozeninami, když se stále vyvíjela jako hráčka, a raketu na víc než čtyři roky zahodila do rohu, může být fascinujícím divadlem. Půjde o drama s happy endem či truchlohru?



Co jí ulehčí návrat

Přinejmenším zpočátku bude Vaidišová atrakcí každého turnaje. Bývalá hráčka top 10. Vysoká blondýna, štíhlá, pohledná tvář, miláček objektivů i sponzorů. Prototyp globální hvězdy, které firma Reebok kdysi dala lukrativní smlouvu. Stále za ní stojí i agentura IMG, která vlastní 14 turnajů po celém světě. „Pomůžou jí dostat se na turnaje. Hlavně, aby toho využila,“ přeje kamarádce Barbora Záhlavová-Strýcová.

Takhle fandila Vaidišová během finále Davisova poháruFoto Pavel Mazáč (Sport)

Podle vyjádření WTA a ITF může tenistka za rok dostat až 12 volných karet. 3 do hlavních soutěží podniků WTA a 3 do kvalifikací. Stejný systém je na okruhu ITF. Po Albuquerque na ni čeká prý další karta při podniku v Las Vegas. Jde zřejmě o chytré vybrání turnajů.

„Konkurence asi bude slabší, všichni pojedou do Asie, navíc je to v nadmořské výšce,“ poukazuje Fencl na to, že v řidším vzduchu může být Vaidišové nátlakový tenis ještě účinnější. To nic nemění na tom, že nyní nefiguruje na žebříčku, začíná od nuly a bude pod tlakem, aby posbírala body a na komputer se zapsala.

Nástrahy

Čtyři a půl roku bez tenisu je brutální pauza. Záhlavová-Strýcová dostala dopingový trest na půl roku a měla obtíže. „Trénovala jsem jako zvíře každý den devět týdnů. Pak jsem šla hrát zápas a bolelo mě všechno. A to jsem si myslela, že jsem fit,“ podotýká. „Ostatní se pořád připravují, jí chybí čtyři roky tréninku.

Holky drží palce - přítelkyně Tomáše Berdycha Ester Sátorová (vlevo) a dnes již exmanželka Radka Štěpánka Nicole Vaidišová na finále Davis CupuFoto Pavel Mazáč (Sport)

Když jste měsíc zranění, chybí vám to hodně. A čtyři roky? To si vůbec nedokážu představit,“ kroutila hlavou Karolína Plíšková. Vaidišová navíc nebyla úplně ryzým talentem, ale od dětských let tvrdě vydrilovanou hráčkou.

„Když Clijstersová nehrála dva roky, stačilo jí vlastně nabrat kondici. Tenis měla tak v ruce, že kdyby ji vzbudili o půlnoci, hrála by jako z partesu. Ale pamatuji, jak Nikola ke konci hrála na Prague Open. Zahrála bekhend, který letěl tři metry mimo. Rozpadly se jí údery. Prostě vypadla z toho, co byla od malička zvyklá dělat. Někdo je příroďák, někdo to potřebuje vydrilovat,“ soudí Fencl.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O NÁVRATU NICOLE VAIDIŠOVÉ ČTĚTE V PODNĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.

Comeback potvrzen! Nicole Vaidišová se po dlouhé pauze vrací na kurty
Comeback potvrzen! Nicole Vaidišová se po dlouhé pauze vrací na kurty

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud