Pavel Novotný
25. dubna 2016 • 19:45

Nadalův skvělý návrat? Neuvěřitelné, není to normální, žasne Federer

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Unavený, vyčerpaný a pomalu ustupující ze slávy? Postavte Rafaela Nadala na oranžovou drť a vyčpělý tenista se vám promění v monstrum, které opět drtí soupeře. Španělský hráč dal zapomenout na nepříliš vydařené měsíce a triumfem na turnaji v Monte Carlu a v neděli v Barceloně opět ukázal, že antukový démon je zpět. Před blížícím se French Open si fanoušek nemohl přát lepší zápletku.



Blížící se třicítka, stále se vlekoucí zdravotní problémy a fakt, že podle řady lékařů už měl Rafael Nadal ukončit kvůli bolavým kolenům kariéru, dávaly tušit, že konec čtrnáctinásobného grandslamového šampiona se rychle blíží. 

Nezničitelný Mallorčan však na začátku letošní antukové sezony jasně ukázal, že na odchod rozhodně nepomýšlí. Nedělním triumfem ve finále turnaje v Barceloně nad Kei Nišikorim (6:4, 7:5) získal svůj 49. antukový triumf a vyrovnal tak výkon legendárního Guillerma Vilase.

VIDEO: Rafael Nadal ve vítězném finále proti Nišikorim

Pátý hráč světa ovládl klání ve Španělsku již podeváté a ukončil tak dvouletou Japoncovu vládu. "Byl to velmi těžký zápas. Oba jsme měli řadu šancí, ve kterých jsme utkání mohli zlomit na svou stranu. Já jsem rád, že jsem tyto momenty mentálně zvládl a dokázal jsem vyhrát," říkal po svém 69. turnajovém vavřínu kariéry Nadal.

Více než dvouhodinová bitva se do dějin tenisu zapsala i dalším unikátním milníkem. Rafael Nadal, jak již bylo zmíněno, ovládl turnaj v Barceloně podeváté, to samé se mu povedlo na turnaji v Monte Carlu a samozřejmě na French Open. Nikdo v Open éře tenisu nedokázal jeden podnik vyhrát vícekrát.

Až za Španělem je s osmi triumfy z Halle Roger Federer a Guillermo Vilas, který osmkrát vyhrál doma v Buenos Aires. "Na tento moment jsem tvrdě dřel. Prakticky jsem hrál doma a to je vždycky zvláštní moment. Jsem moc šťastný, že se mi to povedlo a znovu si můžu vychutnat pocit šampiona," dodal devětadvacetiletý tenista.

Nejvíce titulů z jednoho turnaje
HRÁČI POČET TITULŮ TURNAJ
Rafael Nadal 9 Monte Carlo
Rafael Nadal 9 Roland Garros
Rafael Nadal 9 Barcelona
Roger Federer 8 Halle
Guillermo Vilas 8 Buenos Aires

Federer: O Nadalovi jsem nepochyboval


Suverénní vystoupení Nadala v posledních týdnech překvapilo jeho odvěkého rivala Rogera Federera. "Že je Rafa vynikající hráč, o tom není pochyb. Spíše mě překvapilo, jak rychle se dokázal po zdravotních problémech vrátit na tak vysokou úroveň. Je to neuvěřitelné. Není to normální, i když nám to už v minulosti několikrát předvedl," uvedla tenisová ikona pro španělský server Marca.

Pátý hráč světa vyhrál turnaj Masters (Monte Carlo) téměř po dvou letech, od té doby se potýkal s nevyrovnanými výkony zaviněnými právě častými zdravotními problémy. "Dost mě udivilo, jak Rafa otevřeně mluvil o svých problémech a starostech. To v minulosti tak často nedělal. Možná je to způsob, jak ze sebe setřást tlak a očekávání, které na něj okolí má," pokračuje Švýcar.

Nejvíce antukových titulů (Open éra)
HRÁČ TITULŮ
Guillermo Vilas 49
Rafael Nadal 49
Thomas Muster 40
Björn Borg 00
Manuel Orantes 30

Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz se vyjádřil i napjatě očekávanému French Open, které začíná 22. května. " Djokovič má jasný cíl. Poprvé ve své kariéře vyhrát Roland Garros. A je jasné, že bude favoritem. Rafa je však schopný ho zastavit, hraje skvěle. Nadal je prostě Nadal," říká Federer.

Světová jednička se s Nadalem na loňském French Open potkala ve čtvrtfinále a svého soka jasně přehrála. Djokovič vyhrál ve třech setech 7:5, 6:3, 6:1 a stal se po Robinu Söderlingovi teprve druhým hráčem historie, který dokázal Španěla v Paříži porazit. Ve finále však Srbův sen o zisku Poháru mušketýrů uťal životním výkonem Stan Wawrinka. 

Federer však nezapomíná ani na své ambice. "Nemyslím si, že bych byl na French Open bez šance na to, abych zde podruhé vyhrál. Hraju dobře, věřím si a můžu se prosadit," má jasno sedminásobný wimbledonský šampion. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud