19. listopadu 2017 • 21:45

Dimitrov ovládl Turnaj mistrů! Ve finále zdolal Federerova kata Goffina

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Grigor Dimitrov vyhrál Turnaj mistrů. Bulhar v dnešním historicky prvním finále mezi hráči, kteří se na vrchol sezony kvalifikovali poprvé, zdolal v Londýně Belgičana Davida Goffina 7:5, 4:6 a 6:3.



Šestadvacetiletý Dimitrov si jako neporažený vítěz vydělal 2,549 milionu dolarů, přes 55,8 milionu korun. Sezonu ukončí poprvé jako třetí hráč světa.

"Nemám slov. Mám za sebou jeden z nejlepších týdnů. Můj tým je úžasný, moje rodina skvělá," řekl Dimitrov při slavnostním vyhlášení a speciálně děkoval přítelkyni americké zpěvačce Nicole Scherzingerové. "Hraje v mém životě důležitou roli a někde se teď schovává. Zaslouží si za poslední týdny velké uznání," řekl.

Goffin do finále vstoupil povzbuzen sobotní semifinálovou výhrou nad Švýcarem Rogerem Federerem a po třech gamech mě brejk na 2:1. Dimitrov ale srovnal na 4:4 a podruhé vzal soupeři servis ve dvanácté hře, v které využil pátý mečbol.

Ve třetím setu měl první šanci k zisku soupeřova podání Dimitrov, ale hrál při brejkbolu opatrně a vítězný úder Goffina potvrdilo jestřábí oko. Vzápětí Belgičan udeřil, sebral svěřenci Venezuelana Daniela Vallverdua, bývalého kouče Tomáše Berdycha, servis na 4:3 i díky dvěma dvojchybám Bulhara a čistou hrou druhý set ukončil.

Vše o tenisovém Turnaji mistrů najdete ZDE »

Grigor Dimitrov nemůže uvěřit tomu, že právě ovládl Turnaj mistrůFoto ČTK

Do rozhodující sady šel Goffin s výbornou bilancí 22:5 v třetích setech, ale nevyužil v prvním gamu ani jeden ze čtyř brejkbolů. Dimitrov hrál trpělivě, z čopovaného bekhendu skoro nechyboval, dobře se hýbal a rozhodující brejk získal na 4:2. Za stavu 5:2 nevyužil při podání Goffina náskok 40:0, ale při svém podání proměnil pátý mečbol.

Stal se tak šestý hráčem a prvním po 19 letech, který vyhrál Turnaj mistrů při své premiéře. Před ním se naposledy radoval Španěl Alex Corretja (1988).

 "Taky mám za sebou samozřejmě fantastický týden. Prožil jsem hodně emocí a teď se cítím vyčerpaný, ale odvedl jsem dobrou práci," řekl Goffin, pro kterého ještě rok nekončí. Příští týden povede Belgii do finále Davisova poháru ve Francii.

Dimitrov je překvapivým posledním vítězem sezony ovlivněné zraněními. Na Turnaji mistrů chyběli loňský vítěz Brit Andy Murray i poražený finalista Srb Novak Djokovič, kteří stejně jako Švýcar Stan Wawrinka ukončili rok předčasně. První hráč světa Španěl Rafael Nadal zase odstoupil kvůli problémům s kolenem po prvním utkání.

Kontinen a Peers obhájili deblový titul

Henri Kontinen a John Peers obhájili na tenisovém Turnaji mistrů titul ve čtyřhře. Druhý nasazený finsko-australský pár porazil ve finále v Londýně turnajové jedničky Lukasze Kubota z Polska a Marcela Mela z Brazílie za 70 minut 6:4, 6:2.

Sedmadvacetiletý Kontinen a o dva roky starší Peers získali společně celkově desátou trofej na okruhu ATP a letos pátou. Za triumf na závěrečné akci sezony inkasovali 450.000 eur. "Prožili jsme tu zase skvělou jízdu, byli jsme lepší a lepší. A to nejlepší jsme si schovali na konec," řekl na kurtu Kontinen.

Šampioni letošního Australian Open zůstanou i po triumfu v Londýně na druhém místě světového žebříčku. Jako jedničky zakončí sezonu navzdory porážce wimbledonští vítězové Kubot s Melem.

Dvouhra - finále:

Dimitrov (6-Bul.) - Goffin (7-Belg.) 7:5, 4:6, 6:3.

Čtyřhra - finále:

Kontinen, Peers (2-Fin./Austr.) - Kubot, Melo (1-Pol./Braz.) 6:4, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud