Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

S mikrofonem za hokejem končí. Nejen Záruba smutní kvůli rozhlasovému pořadu

Autor: pta, iSport.cz

Hokejoví fanoušci se na začátku nové sezony musí připravit na další změnu. Z éteru totiž po 60 letech mizí pořad S mikrofonem za hokejem, který vysílal Český rozhlas Radiožurnál. Pásmo přímých vstupů z jednotlivých stadionů při zápasech extraligy už nyní posluchači neuslyší jako. „RIP, Mikrofone,“ napsal na Twitteru reportér Radiožurnálu František Kuna.

Historie pořadu, na kterém vyrostly generace fanoušků, je u konce. Ačkoliv v době mobilních aplikací s online výsledky už nebyl zdaleka jediným zdrojem informací o průběhu zápasů, řadu fanoušků tato zpráva zasáhla.

Také televizní komentátor Robert Záruba připojil vzpomínku. „Jako by mi vyrvali kus dětství. Před 20 lety jsem měl možnost do legendárního pořadu zapojit,“ připomněl svoje rozhlasové angažmá.

K zániku pořadu přispěly také rozdílné začátky zápasů, které už vylučovaly možnost předávat slovo ze stadionu na stadion při tradičním kolečku.

„Sedm zápasů, sedm rozhlasových linek, na každé jeden zápas/reportér. Když si to zvukař naskládá šikovně za sebe, tahá jen kliky (takový ten čudlík, kterým se dělá nahoru a dolů, nahoru je nahlas, dolů je ticho) pěkně za sebou. Jeden stadion „sjede“, druhý takzvaně „vyjede“. A my mluvíme a předáváme slovo dál, protože vždycky víme komu,“ popsal Kuna na iRozhlas.cz tradiční scénář pořadu, kteří všichni jeho pravidelní posluchači dobře znali.

Neznamená to, že hokejové zpravodajství ze zápasů na vlnách nejposlouchanější veřejnoprávní stanice skončí úplně. „Jen kontinuální vysílání s přepínáním rozhlasových linek mezi stadiony už to nebude,“ upřesnil Kuna.