Jaroslav Kalina
13. září 2019 • 10:00

Pekelný start extraligy na Spartě. Krvavé bitky, trenérská výzva i Marpo

Vstoupit do diskuse
0
  • Kromě nájezdů bylo ve vyhroceném duelu všechno. Nechyběly góly, doprovodná show, emoce, ani krvavé bitky.Kromě nájezdů bylo ve vyhroceném duelu všechno. Nechyběly góly, doprovodná show, emoce, ani krvavé bitky.FOTO: Koláž iSport.cz

    Při takovém úvodu si musela libovat nejen slušně nabitá O2 arena ale i celá extraliga. Otevírací zápas nového ročníku české nejvyšší soutěže mezi Spartou a Plzní hokejové fanoušky pořádně namlsal. Silné napětí při bláznivé bitvě, kterou až v prodloužení rozsekli gólem na 7:6 Pražané, se diváka na tribuně či u televize nepustilo až do konce. Kromě nájezdů bylo ve vyhroceném duelu všechno. Nechyběly góly, doprovodná show, emoce, ani krvavé bitky.  

  • Gólové dostihy

    SESTŘIH: Sparta - Plzeň 7:6pp. Bláznivé utkání po prodloužení zvítězili Pražané
    Video se připravuje ...

    Přestřelka jak vystřižená z westernu. Úvodní extraligový match mezi Spartou a Plzní musel potěšit všechny vyznavače ofenzivního hokeje. Co víc si po létě mohli při startu přát? Gólová show se rozjela hned ve 2. minutě hry, kdy se během sparťanské přesilovky prosadila elitní trojka Pražanů Kvapil-Růžička-Řepík. Radost domácích se však rychle změnila v horor. Indiáni nejenže za chvíli vyrovnali, ale po sparťanských chybách v obraně otočili na 3:1.

    Valná část zaražené O2 Areny ale rychle rozmrzla. Mužstvo Uweho Kruppa se vrátilo do zápasu během první minuty druhé dvacetiminutovky, když srovnalo na 3:3. Pražský brankostroj se však nezastavil, do konce třetiny přidal ještě dvě trefy a fanoušci Sparty si zvesela zapěli „Pátou“. Plzeň ale nesložila zbraně, třetí třetinu opět vyhrála na góly 3:1 a zápas dotáhla do prodloužení. V náhlé smrti bláznivé bitvy se po velké šanci nakonec radovali z vítězství domácí fanoušci.

  • Krvavá řež na ledě

    SPARTA - PLZEŇ: A další bitka! Piskáček dostal naloženo od Houdka
    Video se připravuje ...

    Před zápasem většina fanoušků jistě čekala atraktivní podívanou. Sparťané a Západočeši však daleko předčili očekávání. V každém vzájemném střetu emoce přímo tryskaly. Hřiště hlavně během druhé třetiny spíš připomínalo ring. Pěsti lítaly především po ostrých zákrocích. Prvním velkým soubojem byla šarvátka mezi sparťanským forvardem Miroslavem Formanem a indiánem Matyášem Kantnerem. Plzeňský soupeř si po rvačce dokonce musel vzít náhradní dres, protože ten svůj měl po rvačce roztrhaný.

    Nejvýraznější postavou ve vyhrocených situacích však byl mladý plzeňský zadák Michal Houdek. Devatenáctiletý bek, který hrál svůj první zápas v extralize, v polovině zápasu krosčekem zezadu sundal k ledu útočníka Marka Kvapila. Zkušenou letní posilu Sparty, která musela předčasně ukončit zápas, šli okamžitě mstít spoluhráči. Do pomsty za Kvapila se zapojil i obránce Jan Piskáček, který se dostal přímo rvačky s Houdkem. Kapitán Sparty z minulé sezony po střetu s extraligovým debutantem opouštěl led s krvavým zraněním, se kterým následoval Kvapila do nemocnice. Pro Houdka zápas rovněž skončil vyloučením do konce zápasu. 

  • Trenérská výzva hned v akci

    SPARTA - PLZEŇ: První coach challenge! Rozhodčí přezkoumával druhou branku Sparty
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

    Na použití očekávané novinky z NHL, nemusela extraliga čekat dlouho. Novinku v pravidlech, kterou jest trenérská výzva neboli coach challenge, použili trenéři Plzně hned v prvním kole proti Spartě. Týmu kouče Ladislava Čiháka se nezdál moment z první minuty druhé třetiny, kdy sparťanský útočník Jiří Smejkal si propasíroval cestu až ke gólmanovi Dominiku Frodlovi a puk mu doslova procpal za brankovou čáru. Poté, co plzeňská střídačka sáhla po možnosti využití v extralize dosud nepoužitého pravidla, šli rozhodčí přezkoumat celou situaci na video.

    Škodovku však čekalo zklamání, gól byl podle sudích regulérní, Sparta tedy stáhla manko na 2:3 oprávněně. „Rozhodnutí rozhodčích respektuji. Jsem rád, že v extralize máme nyní toto pravidlo. Je to dobrá věc,“ přiznal trenér Čihák pozápasové tiskové konferenci. Historicky první využití trenérské výzvy v české nejvyšší soutěži tak nepomohlo týmu, který si možnost vyžádal. 

  • Marpo místo hymny

    Hokejisté Sparty vyjíždí k prvnímu zápasu nové sezony proti Plzni.Foto Michal Beránek (Sport)

    Ještě než došlo na úvodní buly, člověk si chvíli přišel jako na koncertu. Sparta pod novým vedením vyšla do sezony 2019/20 s heslem NEZASTAVÍŠ. V duchu nového motta se nese i znělka, kterou diváci pokaždé uvidí před zápasem v O2 areně. Výrazně se na ní podílel český rapper Otakar Petřina, známější pod jménem Marpo. Muž, který před časem na stejném místě boxoval s Rytmusem, sparťanské intro před duelem s Plzní osobně odzpíval. Místo tradičního zaznění hymny České republiky před úvodním domácím zápasem dostal přednost Marpův minikoncert. „S tímto heslem se chceme v nové sezoně prezentovat. Myslím, že jsme to hned proti Plzni naplnili,“ řekl útočník Miroslav Forman.

    SPARTA - PLZEŇ: Neuvěřitelnou bitvu rozhodl Košťálek, 7:6
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud