13. září 2019 • 20:50

SESTŘIHY: Třinec rozjel ligu skalpem Kladna 6:2, Litvínov udolal Brno

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Čekání většiny fanoušků je u konce, v pátek valné části týmů odstartoval nový ročník hokejové Tipsport extraligy. Po otevírací bitvě Sparty s Plzní (7:6p) mistrovský Třinec vstoupil na cestu za obhajobou vítězně, doma si hravě poradil s nováčkem z Kladna 6:2, hattrickem se na výhře podílel útočník Tomáš Marcinko. Kometa na úvod prohrála těsně 1:2 v Litvínově. Mladá Boleslav přehrála Pardubice 4:1. Karlovy Vary porazili Zlín 2:1. Olomouc venku obrala o body Vítkovice, k výhře 2:1 v prodloužení přispěl gólem zkušený útočník Rostislav Olesz, bývalý kapitán Ostravanů.



Marcinko znepříjemnil Kladnu návrat mezi elitu

První šanci zápasu mělo Kladno, ale Valský špatnou rozehrávku domácích nepotrestal a netrefil odkrytou branku. Třinec brzy na to otevřel skóre. Gernát v přesilové hře minul, ale puk se odrazil od zadního mantinelu k volnému Marcinkovi, který skóroval do prázdné branky. Závěr třetiny patřil nováčkovi, který v početní výhodě několikrát zahrozil. Krásnou kombinaci ale nezužitkoval Valský, proti němuž na poslední chvíli skvěle zasáhl betonem Bartošák, další gólovku pak zahodil Strnad.

Na slibný závěr Kladno ve druhé třetině nenavázalo a doplatilo na zbytečný útočný faul, jímž Melka nabídl domácím 32 sekund dlouhou výhodu dvou mužů. Oceláři díky tomu odskočili. Po hezké kombinaci rychle zvýšil Marcinko a v momentě, kdy se Melka vracel z trestné lavice, přidal Hrňa střelou bez přípravy třetí gól. Rychlé zásahy s Rytíři otřásly natolik, že ve vlastní přesilové hře kupili chyby a Marcinko z brejku dva na jednoho zkompletoval po pasu Adamského hattrick.

V kabině Kladna zřejmě trenéři zvedli o přestávce hlas, protože hosté vstoupili do třetího dějství aktivně. Valský si ještě v úniku neporadil s Bartošákem, ale o minutu později vyslal Barinka krásný pasem na zteč Strnada, který snížil. Hosté ožili a Redlich z mezikruží přidal druhý gól, ale další drama domácí odmítli dvěma trefami v 52. minutě během čtrnácti sekund. Prosadili se Ondřej Kovařčík, který zakončil sourozeneckou souhru s Michalem, a po individuálním průniku Vrána.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (Třinec): "Ceníme si tří bodů, výhra se nerodila lehce. Dobře jsme do zápasu vstoupili, ale šancí jsme si nevytvářeli moc, bylo to z naší strany hodně nervózní. Pomohly nám góly v přesilovkách, uklidnily nás. V některých fázích druhé třetiny jsme hráli hodně dobře, v některých to až tak dobré nebylo. Hostující tým hrozil hlavně z brejků, kterých měl spousty a šance nevyužil. Kdyby nějaký nájezd proměnil, třeba byl zápas jiný. Ve třetí třetině jsme si vedení hlídali, až na dvě chyby, které jsme udělali. Vyhráli jsme zaslouženě, ale výsledek je pro Kladno krutý a neodpovídá obrazu hry. Hrálo velmi dobře, ztížilo nám to."

David Čermák (Kladno): "Do zápasu jsme vstoupili se zbytečně velkým respektem, nechali jsme Třinec hrát. Naštěstí nevyužil své šance, dal jen jeden gól. Na konci první třetiny jsme se zlepšili, v přesilovce jsme měli šance, které jsme bohužel neproměnili. Když Třinec zvýšil na 2:0, chtěli jsme hned dát taky gól a zbytečně jsme otvírali hru. Dostal se do vedení 4:0 a tam se zápas rozhodl."

SESTŘIH: Třinec - Kladno 6:2. Mistr nedovolil překvapení a nováčkovi nastřílel šest gólů
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 12:39. Marcinko, 23:57. Marcinko, 25:45. Hrňa, 31:20. Marcinko, 51:31. O. Kovařčík, 51:45. P. Vrána

Hosté: 41:59. J. Strnad, 47:49. Redlich

Sestavy

Domácí: Bartošák (Kváča) – Kundrátek, M. Doudera, D. Musil, Galvinš, Gernát, M. Adámek – Stránský, P. Vrána, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Dravecký – Adamský, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Hladonik, Kofroň – Novotný.

Hosté: Cikánek (Brízgala) – Austin, Lakos, Nash, Kehar, Smetana, Barinka – O'Donnell, Stach, Valský – Zikmund, Réway, Melka – Redlich, Machač, J. Strnad – Hajný, T. Kaut, Š. Bláha.

Rozhodčí

Šír, Kubičík – Bryška, Hlavatý.

Stadion

WERK Arena, Třinec

Návštěva

5400 (vyprodáno) diváků


Hrdina Janus vychytal Plekance a spol.

Kometa se v deváté minutě prosadila dvě sekundy poté, co se ubránila dvouminutovému oslabení. Plekanec ve středním pásmu nahodil puk před branku, kde do něj Hruška šťouchl, čímž překonal brankáře Januse.

Verva přišla za 12 vteřin s bleskovou odpovědí. Hanzl si najel k zadnímu hrazení, odkud přihrál před branku na Gerháta a slovenský útočník srovnal. V 19. minutě si domácí před hostujícím gólmanem Vejmelkou vytvořili závar, jenže Myšák ani Jarůšek se neprosadili. Na druhé straně neuspěl z brejku hostující kapitán Zaťovič.

Ve 25. minutě se Holík ocitl blízko druhému úspěchu hostů, ale z úhlu zamířil jen do boční sítě odkryté branky. O čtyři minuty později dokonal Litvínov po pohledné kombinaci obrat. Jarůšek nahrál na druhou stranu Kašparovi, který před brankovištěm našel volného Myšáka, jenž zakončil přesně z první.

Brno si v prostřední části zahrálo tři početní výhody, ani jednu z nich však nevyužilo. Januse zblízka neprostřelil nadvakrát americký útočník Mueller a v závěru třetiny z kruhu ani Plekanec.

Šestatřicetiletý centr, který si v NHL připsal 1001 startů, nevyzrál na Januse ani z mezikruží v polovině závěrečné dvacetiminutovky. Brno v závěru zkusilo hru bez brankáře, Litvínov si ale plný bodový zisk nenechal vzít a doma Kometu zdolal po třech porážkách ve vzájemných kláních za sebou, pokaždé navíc v základní hrací době.

Ohlasy trenérů

Jiří Šlégr (Litvínov): "První zápas je vždycky specifický, o to víc, když hrajete s Kometou. Přišel plný stadion, atmosféra fantastická. Zápas byl vyrovnaný, vůbec nám nešly přesilové hry, na nich musíme určitě zapracovat. Jsme rádi, že se nám doma povedlo získat důležité tři body. Bojovnost našich hráčů byla úžasná, přistoupili k tomu tak, jak jsme si řekli před zápasem, do posledního hráče. Trochu nešťastný první gól, ale je dobře, že jsme to okamžitě zvrátili a podařilo se nám vyrovnat. Byli jsme trpěliví a dokázali jsme vyhrát."

Petr Fiala (Kometa): "Utkání bylo vyrovnané, bylo v něm hodně osobních soubojů. Úsilí bylo na obou stranách stejné, domácí možná byli důraznější jeden na jednoho, s tím jsme měli určité problémy. Po našem gólu bylo důležité pro vývoj utkání, že domácí hned v další střídání srovnali, když náš hráč ne úplně ideálně obsadil soupeře. Chyby v utkání přicházejí, to je normální. Bohužel my jsme ji udělali hned po tom, co jsme se dostali do vedení. Ve druhé třetině, kterou jsme prohráli 0:1, jsme měli hodně šancí a střel, protože jsme v nich měli dost přesilových her. Ve třetí třetině, kdy jsme chtěli být aktivní, jsme vystřelili jen pětkrát. Z pěti střel je dost těžké skóre srovnat, i když Tomáš Plekanec tam měl velkou šanci, kdy netrefil puk ideálně a z dorážky potom nedal. Domácí to v závěru ubojovali."

SESTŘIH: Litvínov - Kometa Brno 2:1. Verva otočila zápas, rozhodl Myšák
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 08:34. Gerhát, 29:00. Myšák

Hosté: 08:22. Hruška

Sestavy

Domácí: Janus (Honzík) – Jánošík, Kubát, J. Říha, Ščotka, L. Doudera, Baránek, Trončinský – Jurčík, Helt, Trávníček (C) – Válek, V. Hübl (A), F. Lukeš – Jarůšek, Myšák, Kašpar (A) – Gerhát, J. Mikúš, M. Hanzl.

Hosté: Vejmelka (Čiliak) – Štencel, O. Němec (A), Pyrochta, Baranka, Gulaši, Bartejs, D. Mikyska – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller – Hruška, Plekanec (A), L. Horký – Orsava, Lev, Kucsera – Plášek ml., Kusko, Jenyš.

Rozhodčí

Pešina, Svoboda – Ondráček, Špůr

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

5976 diváků


Přestavěné Dynamo začalo porážkou

Po úvodním oťukávání si první větší šanci zápasu připsal Žejdl, svou střelou z pravého kruhu však trefil jenom dobře vyjetého strážce pardubické branky Kacetla. Na druhé straně protáhl jako první slovinského brankáře Mladé Boleslavi Krošelje Tybor.

V úvodu druhé třetiny podržel dvakrát domácí hokejisty Krošelj. Nejprve pokryl nájezd Kousala, úspěšný byl i při dalším výpadu, když Látal našel volného Poulíčka. V obou případech se mohl domácí brankář spolehnout na pravý beton.

O změnu skóre se jako první postarala čtvrtá formace Středočechů. Najman s Kousalem obrali v rohu pásma Koláře o puk, který Najman předložil mezi kruhy Flynnovi, jenž zacílil přesně. Ve 33. minutě bylo v mladoboleslavské aréně ještě veseleji.

Zkušený bek Ševc, který posílil tým z Liberce, poslal od modré čáry nabídku na teč Musilovi, který s ní naložil gólově. Tříbrankový náskok dal Boleslavi přesnou střelou Vondrka, ale Bruslařům vydržel pouze několik vteřin, když se za domácí obranou zjevil Tybor a střelou mezi betony otevřel střelecký účet Dynama v sezoně.

Domácí se snažili ve třetí části kontrolovat hru a držet puk na svých holích. Dynamo přitvrdilo, ale do blízkosti brankoviště se dostávali jeho hráči spíše sporadicky. Bruslaři nakonec žádné komplikace nepřipustili, čtvrtý gól přidal do prázdné branky Žejdl.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Mladá Boleslav): "Do zápasu jsme vstoupili dobře a i přes to, že jsme v první třetině nedali gól, jsme hráče nabádali k trpělivosti. To se vyplatilo ve druhé třetině, kdy zabraly naše individuality, což od nich samozřejmě očekáváme. Navíc to bylo podpořené dobrým výkonem brankáře. Gól na 3:1 nás sice trochu přibrzdil, ale ve třetí třetině už jsme si výsledek pohlídali a dovedli zápas do úspěšného konce."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Na utkání jsme se poctivě připravovali, o to větší zklamání ve mně je po výsledku 1:4, ale hlavně po předvedené hře. Soupeř byl dnes rychlejší, důraznější, agresivnější a hlavně rychleji na kotouči. My jsme byli všude o krok pozadu a o tom vypovídá také konečný výsledek."

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Pardubice 4:1. Dominantnější Lvíčata nedala dopustit ztrátě bodů
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 24:26. Flynn, 32:08. P. Musil, 37:10. Vondrka, 59:45. Žejdl

Hosté: 37:30. Tybor

Sestavy

Domácí: Krošelj (J. Růžička) – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Kurka – Šťastný, Žejdl, Vondrka – Skalický, Zbořil, Klepiš – R. Zohorna, P. Musil, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal.

Hosté: Kacetl (Vlk) – Eklund, Piché, J. Kolář, Holland, Mikuš, J. Zdráhal, Hrádek – Tybor, R. Kousal, D. Kindl – Rolinek, Mandát, Hovorka – Machala, Poulíček, Látal – Bucek, Pochobradský, Rouha.

Rozhodčí

Hodek, Veselý – Kajínek, Špringl

Stadion

ŠKOENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

3576 diváků


Pikantní debut pro Olesze měl vítěznou příchuť

Premiérový zápas sezony přinesl z obou stran především hokej plný soubojů. Olomouc s pětičlennou kolonií vítkovických odchovanců v čele s Oleszem znovu vycházela z důsledné defenzívy, přes kterou se domácí v prvním dějství navzdory velké optické převaze neprodrali do žádné větší příležitosti.

Jiskru utkání chytilo až ve druhé třetině. Olesz v prvním mistrovském utkání za Olomouc po příchodu z Vítkovic ve 23. minutě z brankoviště doklepl puk po odrazu od zadního mantinelu do odkryté branky a na důvěrně známém ledě poslal Hanáky do vedení.

Domácí se prosazovali hodně ztěžka. Bez zraněného Romana jim nešly ani přesilovky a krátce po obdrženém gólu promarnili i početní výhodu pět na tři. Až když se utkání přelomilo do druhé poloviny, tlak Ostravanů sílil. V 35. minutě Výtisk ideálně předložilo puk Stránskému, který z voleje překonal Konráda.

Vítkovice v závěru druhé části hosty zatlačily, hbitý Zdráhal byl během jediného střídání u dvou obrovských možností, ale ani jedna gólem neskončila.

Po rušné prostřední části však v závěru hra upadla do nudy a průměru. Až se zdálo, že obě strany brání nerozhodný stav. Z naprostého minima zajímavých situací zaujal jen Zdráhalův výpad po křídle, který byl ale zakončený nepřesnou střelou.

Došlo tak na prodloužení, ve kterém se domácí Trška nechal vyloučit na čtyři minuty. A 18 sekund před koncem se po ledě od modré čáry trefil hostující Škůrek.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (Vítkovice): "Ten bod v dané situaci bereme. Ve druhé třetině jsme to utkání měli pokud ne úplně rozhodnout, tak minimálně gólově odskočit. Měli jsme přesilovku pět na tři a další šance. Ve třetí třetině už to bylo vyrovnané. V prodloužení nám v přesilovce čtyři na tři chybělo více trpělivosti a Olomouc tu samou výhodu před koncem využila. Nemám mužstvu nic moc co vytknout. Na to, že to byl první duel, plnilo naše požadavky."

Jan Tomajko (Olomouc): "Vítkovice dnes dvě třetiny měly lepší pohyb než my. Vyhrávaly souboje a my jsme se nemohli do toho dostat. Ve druhé třetině měli domácí hráči spoustu šancí a tam jsme to přežili i se štěstím. Ve třetí třetině jsme se zlepšili, prodloužení už je loterie. Urvali jsme to na naši stranu. Protože to byl první zápas, spousta hráčů byla nervózních. Až se to rozjede, bude to lepší."

SESTŘIH: Vítkovice - Olomouc 1:2p. V malém derby udolali kohouti domácí v prodloužení
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 34:22. Š. Stránský

Hosté: 22:28. Olesz, 64:42. Škůrek

Sestavy

Domácí: Dolejš (Mi. Svoboda) – Gregorc, Trška, Šidlík, D. Krenželok, Výtisk (C), Kvasnička – Roberts Bukarts, Š. Stránský, P. Zdráhal (A) – Vopelka, Lakatoš, Schleiss – Dej (A), E. Němec, Mallet – Kurovský, Werbik, Guman – Baláž.

Hosté: Konrád (Lukáš) – Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek (A), Jaroměřský, Švrček, Dujsík, Valenta – Ostřížek, J. Knotek (A), Irgl – Strapáč, Kolouch, Klimek – Burian, Nahodil, Olesz – V. Tomeček, Handl, Hecl.

Rozhodčí

Hradil, Lacina – Tošenovjan, Rožánek

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

5 503 diváků


Energii po obratu podržel Novotný

Úvodní třetina nové sezony mezi domácí Energií a Zlínem vyšla lépe hostům. Od úvodního vhazování byl Zlín opticky aktivnější, ale pouze střela Szturce z mezikruží stála za větší pozornost. Poté, co Karlovarští nevyužili úvodní přesilovou hru, dostali na druhé straně Moravané po faulech Skuhravého a Kubky šanci hrát před první přestávkou minutu a půl přesilovku pět na tři. Z početní výhody uplynulo pouhých 11 vteřin, když jí bombou od modré čáry využil Nosek.

I na začátku druhého dějství byl lepší Zlín a jen díky Novotnému, který rozklekem bravurně zlikvidoval tutovku Kubiše, měli Karlovarští stále jen jednobrankové manko. První větší šanci Západočechů si vytvořil ve 25. minutě při samostatném nájezdu Beránek, ale Kašík si s jeho střelou poradil.

Akce karlovarského útočníka jako kdyby ale domácím vlila krev do žil. Zvýšená aktivita Energie vedla k tlaku v útočném písmu a nedovoleným zákrokům Beranů. Při opakovaném vyloučení Palmberga využil přesilovku ve 33. minutě agilní Beránek, který z bezprostřední blízkosti dotlačil za Kašíkova záda střelu Graňáka. V závěru této části hry mohl dostat Karlovy Vary do vedení Gríger střelou z předbrankového prostoru, na druhé straně kontroval ranou do ramena Novotného Kubiš.

Ve 45. minutě předvedl další výtečný zákrok Novotný vytěsněním Kubišovi střely. O minutu později se však po odražené střele dostal k puku Vondráček a nezištnou přihrávkou vyzval Beránka k otočení vývoje utkání.

Zlín se vehementně snažil o vyrovnání, k němuž měl nejblíže v 56. minutě, kdy po vyloučení Hlavy a Beránka hrál opět skoro minutu ve dvojnásobné početní výhodě. Při drtivém zámku chyběl k vyrovnání kousek, nejblíže k němu měl Palmberg, ale domácí gólman opět výtečně zasáhl. Zlínu nakonec k vyrovnání nepomohla ani dvouminutová hra bez brankáře.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Zlín k nám přijel ve velmi dobré formě, věděli jsme, že je velmi silný a organizovaný, což se jednoznačně ukázalo v první třetině, kdy byl výrazně lepší než my. My jsme se v první třetině prakticky hledali. Jsem rád, že ve druhé třetině jsme se dokázali vrátit do zápasu, zlepšili pohyb a začali jsme hrát naší hru. Zatlačili jsme hosty do defenzivy a vytvořili jsme si nějaké šance. Ve třetí třetině bylo utkání hodně vyrovnané, bylo to o tom jednom gólu a o extrémní bojovnosti. Jsem rád, že jsme ten gól dali my a za přispění vynikajícího výkonu Novotného a obětavosti celého týmu jsme získali první tři body, za což jsme neskutečně rádi."

Antonín Stavjaňa (Zlín): "Bylo to první kolo a byla cítit nervozita z obou stran. Začali jsme velice utěšeně, v první třetině jsme měli více ze hry a hodně tomu napomohl gól z přesilovky. Naopak ve druhé dvacetiminutovce domácí přidali a pro nás to střídání, kdy jsme měli střídačku daleko, bylo hodně náročné. Měli jsme dvě vyloučení a dostali jsme se do defenzivy. V závěru jsme neměli ani tak šance jako spíše dobré pozice ke vstřelení druhé branky, ale nic z toho nebylo. Naopak domácí za celý zápas jednou ujeli a dali z toho vítězný gól."

SESTŘIH: Karlovy Vary - Zlín 2:1. V neuvěřitelné atmosféře Energie otočila zápas!
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 32:39. O. Beránek, 45:38. Koblasa

Hosté: 17:45. Nosek

Sestavy

Domácí: F. Novotný (Bednář) – Stříteský, Šenkeřík, Plutnar, Graňák (A), Eminger, M. Rohan, Kubka – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – T. Mikúš, Raška I, O. Beránek – Hlava, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček.

Hosté: Kašík (60. Huf) – Žižka (C), Nosek (A), Freibergs, Gazda, Řezníček, Buchta, Ferenc – Köhler, P. Sedláček, Szturc – Kubiš (A), Herman, Šlahař – Honejsek, Palmberg, Okál – Fryšara, Popelka, Š. Kratochvil.

Rozhodčí

Pražák, Šindel – Gerát, Hynek

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Z V VP PP P Skóre B
1. Liberec 52 30 5 2 15 179:131 102
2. Třinec 52 27 4 4 17 163:125 93
3. Sparta 52 21 14 1 16 174:145 92
4. M. Boleslav 52 22 10 6 14 155:124 92
5. Plzeň 52 27 2 7 16 162:142 92
6. Brno 52 21 5 6 20 143:156 79
7. Olomouc 52 20 5 7 20 123:129 77
8. Mountfield 52 19 5 7 21 130:136 74
9. K. Vary 52 16 9 5 22 174:168 71
10. Zlín 52 19 4 5 24 151:151 70
11. Pardubice 52 16 3 10 23 121:160 64
12. Vítkovice 52 14 8 5 25 134:175 63
13. Litvínov 52 16 3 9 24 153:173 63
14. Kladno 52 16 3 6 27 130:177 60

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud