Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Pešán: Z Vrchlabí až do Rigy. Kdo je muž, který má Čechy dovést k medaili?

Autor: pet
  • Reprezentační trenér Filip Pešán

    Před patnácti lety Češi napsali v Rize i s podceňovaným výběrem stříbrnou pohádku. A co tehdy dělal 28letý Filip Pešán? „To nevím, musel bych hodně vzpomínat,“ smál se trenér. Pravdou je, že tenkrát ještě hrával hokej. Kariéru však příliš zářivou neměl, v té době to mydlil až ve třetí nejvyšší soutěži za Vrchlabí. Pro jeho budoucí vývoj ale mělo zásadní význam, právě tam začala jeho cesta až na reprezentační střídačku. „Díval jsem se na všechny šampionáty, Rigu jsem určitě sledoval. Rozhodně jsem si ale tenkrát ani nepomyslel, že za 15 let povedu národní mužstvo na dalším mistrovství v Rize,“ prohlásil. Jak dokráčel až na nejprestižnější trenérské místo v Česku?

  • Kanada a šlus

    V době konání posledního šampionátu v Lotyšsku byl hráčem druholigového Vrchlabí. Následující sezonu si vyzkoušel první zahraniční anabázi za kanadský univerzitní tým St. Francis Xavier, kde byl zároveň jedním z trenérů. Odehrál zde sedm zápasů a pak se rozhodl, že kariéra hráče zřejmě nebude nic pro něj.

    2006 - Když se hrálo minulé MS v Rize, nastupoval Pešán za VrchlabíFoto Petr Kraus

  • Nejmladší v historii

    Roku 2007 se z Pešána stal hokejový trenér a hned získal pozici hlavního kouče u liberecké juniorky. O rok později přišel šok, ve 30 letech byl jmenován nejmladším trenérem v historii extraligy. „Nabídka, která se neodmítá. Nějaké zkušenosti mám a myslím, že věk není rozhodujícím faktorem pro respekt stejně jako tykání či vykání,“ tvrdil.

    2008 - Trenérskou premiéru v extralize si odbyl ve 30 letech.Foto archiv CNC

  • Výchova od veteránů

    Od roku 2009 se dalších šest let učil trenérskému řemeslu. Asistenta dělal Jiřímu Kalousovi, chvíli Mariánu Jelínkovi. Následně se stal koučem Benátek nad Jizerou, až začátkem roku 2015 nahradil v Liberci Rostislava Čadu a byl jmenován i sportovním ředitelem. Jeho éra začala. „Je připraven převzít zodpovědnost za A tým. Bude mít mou stoprocentní podporu,“ vyhlásil generální manažer Ctibor Jech.

    2011 - Učil se třeba od Jiřího Kalouse.Foto archiv CNC

  • Titul!

    Pešánovi se povedlo pro sezonu 2015-2016 sestavit hvězdný tým kolem Lašáka, Výtiska a Řepíka. Bílí Tygři si došli pro vítězství v základní části a zářili také v play off . Pešán tak v první kompletní sezoně dovedl Liberec k premiérovému triumfu v historii klubu. „Titul nikdo nečekal, ale pomůže nám v další práci,“ radoval se Pešán, který v následujících třech sezonách získal s týmem dvě stříbra.

    2016 - Masarykův pohár zvedal s nadšením.Foto archiv CNC

  • Reprezentační oťukávání

    Roku 2013 se stal Pešán trenérem reprezentační devatenáctky, o čtyři roky později pak dostal dokonce na starost výběr U20. Češi ale po výprascích s Kanadou a USA skončili čtvrtí, bez medaile. „Po dvou debaklech se mi má práce těžko hodnotí. S odstupem času asi budu spokojený,“ tvrdil Pešán po šampionátu v roce 2018.

    2018 - S juniorskou reprezentací medaili nepřivezl.Foto archiv CNC

  • Na vrchol s nelibostí

    Zasloužené odměny se dočkal v létě 2019, kdy se stal šéftrenérem českého hokeje a za další rok pak koučem reprezentace. „Je to pro mě velká motivace,“ hlásil Pešán. Jeho předčasné jmenování se nelíbilo tehdejšímu českému trenérovi Miloši Říhovi (†61). „Dostali jsme facku,“ lamentoval Říha, který bohužel krátce po jmenování svého následovníka náhle zemřel.

    2021 - Uvedení do role šéftrenéra českého hokeje a kouče reprezentace se nelíbilo všem.Foto archiv CNC

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###