Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Kdo stojí Čechům v cestě do semifinále? Král pověr, barvoslepý lídr i developer!

Autor: vba
  • Dánové slaví gól proti Walesu

    O nedávné srdeční příhodě dánské hvězdy Christiana Eriksena či faktu, že brankářská jednička Kasper Schmeichel má neméně slavného tátu Petera, jste asi už slyšeli. Víte ale, že v kádru českého čtvrtfi nálového soupeře hraje prim barvoslepý záložník? Blesk si posvítil na fotbalisty, kteří na Euru stojí Schickovi a spol. v cestě mezi nejlepší čtyřku.

  • Nepozná, kdo hraje

    Thomas Delaney (29)

    Válí za Dortmund, je pilířem dánské zálohy. A to má navíc jeden obrovský deficit: červeno-zelenou barvoslepost! „Občas je to na hřišti složité, protože mám problémy rozeznat, kdo je spoluhráč a kdo soupeř. Ale tak to prostě je,“ mává rukou Delaney, který tuhle zrakovou vadu přiznal světu v roce 2018.

    A to jen pár minut před odletem na MS, když zavolal do rádia, aby se posluchačům podělil se svým příběhem. Nejprve se představil jen jako Thomas, když se ho ale moderátor zeptal, za jaký hraje tým, všem spadla brada. „Kopu za dánský nároďák,“ rozchechtal se Delaney. Dle expertů ovšem podobným hendikepem trpí celá řada hráčů, kteří však své problémy tají v obavách, že jim na trhu klesne jejich cena.

    Thomas DelaneyFoto Reuters
  • Sežeru všechno!

    Jannik Vestergaard (28)

    Bez jednoho »cenťáku« dvoumetrový chasník o sobě hrdě prohlašuje, že zbaští, co mu přijde pod ruku. „Jo, miluju jídlo! Asijská kuchyně, německá kuchyně, dánská kuchyně… Já sním prakticky všechno,“ zubí se stoper Southamptonu s tím, že takhle to měl od útlého dětství.

    „Vždycky jsem jedl víc než mí vrstevníci. Taky jsem byl vždycky vyšší než kdokoliv jiný,“ prozrazuje 96 kilogramů vážící Vestergaard, který si i tak udržuje docela štíhlou postavu.

    Jannik VestergaardFoto Reuters
  • Plastová pocta

    Kasper Schmeichel (34)

    Jak v Dánsku ocenit nesmírně populárního fotbalistu? No přece mu vytvořit figurku z lega! Takové pocty se dočkal i Kasper Schmeichel – syn legendárního Petera (57) a také překvapivý vítěz Premier League s Leicesterem z roku 2016.

    Postavičkou ze stavebnice se stal společně s manželkou Stine, když zavítal na exkurzi do továrny. „Moc děkujeme!“ pravil dojatý brankář.

    Kasper SchmeichelFoto Reuters
    Kasper Schmeichel z LegaFoto Instagram
  • Staví mrakodrapy

    Martin Braithwaite (30)

    Jeho fotbalový příběh by vydal na knihu. Vždyť Braithwaite totálně propadl v druholigovém anglickém Middlesbroughu, aby se rok a půl nato stal posilou veleslavné Barcelony…

    I jeho osobní život je ale plný zajímavostí. S dredatým strýcem Philipem si třeba v Americe otevřel developerskou firmu a staví tam bytové komplexy včetně mrakodrapů po celém východním pobřeží.

    Martin BraithwaiteFoto Reuters
  • Okradl ho spoluhráč

    Kasper Dolberg (23)

    Hodně bizarní historkou se může pochlubit útočník francouzského Nice, jemuž krátce po přestupu někdo z kabiny zcizil luxusní hodinky v hodnotě 1,8 milionu korun.

    Když se ale do věci vložila policie, identita pachatele šokovala celý tým. »Cibule« mu totiž dle záznamů z bezpečnostních kamer ukradl jeho vlastní spoluhráč Lamine Diaby-Fadiga! To bylo také to poslední, co tenhle lapka v klubu udělal, hned poté totiž dostal zaslouženého padáka.

    Kasper DolbergFoto Reuters
  • Kokos na sněhu

    Mathias Jörgensen (31)

    Potomkovi dánské matky a gambijského otce neřekne nikdo jinak než »Zanka«. Tuhle přezdívku má ostatně i jako jmenovku na dresu. Jak k ní ale Jörgensen přišel? „Je to z filmu Kokosy na sněhu, protože vypadá přesně jako jedna z postav – Sanka!“ chechtá se jeho někdejší mládežnický spoluhráč Johan Lange, který s tímhle jménem přišel už v roce 2000.

    Mathias JörgensenFoto Reuters
    Sanka z Kokosů na sněhuFoto Twitter

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###