Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Olympijští medailisté stále nevědí, kolik dostanou: Miliony na vodě!

Autor: tad

Olympijský oheň hoří a hry sužované covidem jsou oficiálně v plném proudu. České kandidáty na medaile však kromě hrozby nákazy může trápit i fakt, že se dosud nerozhodlo, kolik peněz dostanou za stupně vítězů.

Zamotanou situaci zavinily politické kejkle. V minulosti odměny medailistům zajišťoval Český olympijský výbor. Bral na to od státu dotace a sportovci dobře věděli, na co se mohou těšit. Na zimní olympiádě v Pchjongčchangu v roce 2018 vše převzal stát, což vedlo k průtahům, sportovci žili v nejistotě a peněz se dočkali až v červenci – na druhou stranu se však rozdělovalo více peněz. Ale na letošní olympiádě je zase všechno jinak!

Vše totiž přešlo do rukou Národní sportovní agentury (o čemž vláda rozhodla teprve v pondělí, čtyři dny před olympiádou!), z jejího rozpočtu se budou peníze sportovcům vyplácet. „Nyní se připravuje vnitřní předpis, který bude výši odměn stanovovat. Jasno by mělo být nejpozději do konce olympiády, ale s největší pravděpodobností bude výše odměny stejná jako při poslední olympiádě,“ řekl Blesku mluvčí NSA Jakub Večerka.

Co tedy znamená stejně jako minule? V Pchjongčchangu brali olympionici za zlato 2,4 milionu korun, za stříbro 1,8 milionu a za bronz 1,2 milionu. „Prémie jsou určitou formou motivace, ovšem další fungování sportovce moc neovlivní. Jedná se spíš o poděkování za úspěšnou reprezentaci,“ říká předseda ČOV Jiří Kejval.

Na poslední letní olympiádě v brazilském Riu brali Češi za zlato 1,75 milionu, za stříbro 875 tisíc a za bronz 525 tisíc Kč.

Jak si cení zlato jinde?
Singapur - 21,8 milionů korun
Indonésie - 16,3 milionů korun
Malajsie - 10,3 milionů korun
Kazachstán - 5,4 milionů korun
Itálie - 3,6 milionů korun
Rusko - 1,3 milionů korun
USA - 817 tisíc korun
Německo - 479 tisíc korun
Austrálie - 301 tisíc korun
Velká Británie, Norsko, Švédsko - 0 korun

Sada olympijských medailí
Sada olympijských medailí