Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dojemné vyznání těžce nemocného maséra reprezentace Mikuláše: Píšu ti očima, Jindro!

Autor: om

Přes čtyři roky Vladimíra Mikuláše (44), bývalého maséra a fyzioterapeuta fotbalové reprezentace, ničí zákeřná nemoc ALS. S kamarády nemůže mluvit, i tak si stále užívá setkání s nimi – třeba s koučem Slavie Jindřichem Trpišovským.

S ním pojí Mikuláše 25leté přátelství. „Jindru jsem poznal kolem dvacítky. Já začínal jako masér na Xaverově a Jindra tam přišel jako šéf mládeže. Rád jsem mu začal pomáhat. Pro jeho přátelskou povahu a také jsem rád ve společnosti inteligentních lidí,“ zavzpomínal pro sdružení Alsa, což je organizace, která pomáhá nemocným ALS a Trpišovský patří k jejím podporovatelům.

Mikuláš se nemůže hýbat, v březnu po zápalu plic přišel o hlas, dýchání mu zajišťuje ventilátor. Komunikuje pomocí přístroje reagujícího na pohyby očí.

„Naše spolupráce pokračovala v Liberci, kde jsem si zamiloval jak trenérskou partu tak i hráčskou. Když měl Jindra přejít do Prahy, byli jsme domluveni na ještě intenzivnější spolupráci. Ale přišla životní změna s ALS...“ popsal Mikuláš, jehož zastihla zdrcující diagnóza v únoru 2017. Trpišovský nastoupil do Slavie v prosinci téhož roku.

„Přátelství a spolupráce ale pokračuje dál. Jindra nám velmi pomáhá. Je to člověk, který má největší podíl na úspěchu, stavu a vzrůstající úrovni českého fotbalu. Je mi velkou inspirací. Velmi si vážím našeho přátelství,“ dodal Vladimír.

Vladimír Mikuláš bojuje s nevyléčitenou nemocí ALS
Vladimír Mikuláš bojuje s nevyléčitenou nemocí ALS