Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Olympionici mohou přijít téměř o polovinu odměn za medaile: Milionový chaos!

Autor: tad

Počítejte s námi: před 5 lety v Riu se za první místo vyplácelo 1,75 milionu korun a judista Lukáš Krpálek si po 15procentním zdanění domů odnesl téměř 1,5 milionu. V Tokiu spolu s dalšími vítězi Jiřím Prskavcem a Jiřím Liptákem dostal za zlato 2,4 milionu, ale reálně se může stát, že mu na účtu přistane pouze polovina. Jak je to možné?

Vyplácení odměn má letos na triku Národní sportovní agentura (dříve se o vše staral Český olympijský výbor, při hrách v Pchjongčchangu ministerstvo školství). Peníze úspěšným reprezentantům přišly na účet až nyní a sportovci museli hrubou částku (stejně jako v minulosti) zdanit.

A tady nastává první problém: zatímco po Riu spadly odměny do kategorie »ostatní příjmy« a danily se 15 procenty, nyní ve všem panuje zmatek a někteří olympionici si myslí, že musí odevzdat 30 procent už coby »podnikatelé«. Jen tahle klička a 15 procent dělá v případě zlatých medailistů 360 tisíc rozdílu. „Legislativně se nic nezměnilo, i proto mě ten postup překvapuje. V reprezentování České republiky nevidím znaky podnikání a podle mě by měli danit opět 15 procent,“ říká Pavel Šnobl ze společnosti Deloitte.

Další podstatná změna spočívá ve vyplácení realizačních týmů. Kolik trenérům a spol. za úspěch jejich svěřence připadne, to záleží na individuální domluvě, ale obecně platí zhruba 20 procent příjmu sportovce. Dříve tuhle platbu řešil ČOV zvlášť (např. v Riu za Krpálkovo zlato vyplatil 600 tisíc), teď si sportovci své realizační týmy musí vyplatit sami z odměn od NSA.

A to znamená další snížení konečné částky. „Mrzí mě, že je vše prezentované jako navýšení odměn, ale už nikde nezazní, že je to dohromady s odměnami pro realizační tým, které dřív bývaly oddělené,“ postěžoval si Blesku jeden z olympioniků, který chce zůstat v anonymitě.

Pokud tedy vítěz z Tokia zdaní 2,4 milionu 30 procenty (23 % zvýšená daň z příjmů plus pojištění), dostane se na 1,68 milionu. Z nich odvede dalších 20 procent svému realizačnímu týmu a zbude mu 1,34 milionu, tedy o 160 tisíc míň než za stejné umístění v Riu. „Odměny přišly před pár dny. Kdyby je NSA nevyplatila, 4 měsíce po olympiádě už by to zavánělo skutečně velkou ostudou. Hlavní bylo peníze rychle poslat a nikdo nepřemýšlel nad tím, jaké to může mít dopady,“ myslí si výše citovaný olympionik.

JAK SE MŮŽE SMRSKNOUT
MEDAILOVÁ VÝPLATA

  ZLATO STŘÍBRO BRONZ
hrubá odměna 2,4 milionu Kč 1,8 milionu Kč 1,2 milionu Kč
-30 % na daně 720 tisíc Kč 540 tisíc Kč 360 tisíc Kč
po zdanění 1,68 milionu Kč 1,26 milionu Kč 840 tisíc Kč
-20 % na tým 336 tisíc Kč 252 tisíc Kč 168 tisíc Kč
zbude 1,34 milionu Kč 1,01 milionu Kč 672 tisíc Kč

Lukáš Krpálek ví, jak chutná zlato
Lukáš Krpálek ví, jak chutná zlato