Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rusové se pustili do Finů: Vyhoďte je, mají v aréně válečnou vlajku!

Autor: sm

Ublížení Rusové letos kvůli válce, kterou rozpoutali na Ukrajině, mohou hokejový šampionát sledovat pouze z povzdálí. A tak se předhánějí v hledání vad a prohřešků, kterých se měli dopustit ostatní. Naposledy se trefili do finského nároďáku. Podle nich se totiž provinil vystavením válečné vlajky.

Ruští novináři přišli během turnaje s bizarním obviněním. „Několik dní před zahájením šampionátu zveřejnila tisková kancelář Suomi videoprohlídku šatny týmu v Nokia Areně v Tampere. Tam byla spatřena neobvyklá finská vlajka se skandinávským křížem zakončený »ostrým jazykem« na vodorovném pruhu.  Jak se ukázalo, tuto vlajku používá pouze tamní ministerstvo a nazývá se »válečná vlajka«,“ čertí se Rusové, kterým připadá zvláštní, že v hokejové kabině, kde je burcování k bojovnosti ve hře denní chleba, se nachází tento symbol. Sami jsou ostatně v KHL zvyklí mít v zázemí fotky prezidenta Putina doplněné o propagandistické texty.

„Podle kustoda finského národního týmu visí vlajka v šatně už šest let, ale nikdo si jí předtím nevšiml. Finské zákony zároveň stanoví, že nepovolené vyvěšení válečné vlajky může vést k trestnímu stíhání. A IIHF je obecně proti jakémukoli koketování s politikou atd. Finové  tak riskovali a mohli být »zakázáni«. Všichni ale chápeme, že k diskvalifikaci hostitelské země mistrovství světa nedošlo,“ stojí na ruském webu.

Rusové se pustili do Finů kvůli vlajce, kterou měli údajně v kabině. Finská válečná vlajka má vodorovný pruh zakončený "jazykem"
Rusové se pustili do Finů kvůli vlajce, kterou měli údajně v kabině. Finská válečná vlajka má vodorovný pruh zakončený "jazykem"

„Zdá se, že se na tuto vlajku zaměřila pouze ruská média. Proč byl náš tým diskvalifikován z mistrovství světa kvůli politice a finský »vtip« zůstal bez povšimnutí?“ lamentují Rusové, kteří se neštítí srovnávat motivaci k hokejové bojovnosti s bezhlavým vražděním civilistů v sousední zemi.

Těžko mít ale za překvapivé, že Rusové hledají senzace i za výzdobou kabiny. Vzhledem k tomu, že sami svůj národní tým ve Finsku sledovat nemohou, krátí si tamní weby volné chvíle vzpomínáním na staré dobré časy, kdy jejich hokejisté na šampionáty jezdili a vyhrávali je.

V různých kvízech lze ve spojitosti se znalostí ruské hokejové historie vyhrát například i televizor. Výherce by si měl ale možná zkontrolovat, jestli nejde o zánovní přístroj, který mezitím hledá jeho majitel na Ukrajině...