Pavel Ryšavý
25. května 2022 • 18:20

Hala v Tampere: plná, ale... Finy iritovali Češi, zůstane miliarda

Autor: Pavel Ryšavý, inf
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TAMPERE | Nejbouřlivější tribuny na světě to nejsou. Když se žene útok na bránu, slyšíte neurčitý hluk, který se zvyšuje s velikostí šance. Pokud se Fin netrefí? Zazní hromové „huuuuu“. Jinak z nálady na tribunách v Tampere při zápasech mistrovství světa paf nejste. V utkání proti Česku místní trochu iritovalo, jak si cizinci řvou svoje pokřiky, tak chystaly protiofenzivu. Jinak Finsko spíš mlčí. 



Během turnaje do tiché atmosféry na MS kopli Švédové. Je tady ticho jako v kostele! Po jednom článku pak nastalo v hlavních finských médiích vysvětlování, jaká je fanouškovská kultura. Na hokej se nechodí do kotle ječet. Finové to nemají v sobě.

Až vás to zarazí, když vidíte, jak každým obyčejným zápasem žijí. Že jde Fin večer na hokej, poznáte už ráno na snídani. Hrdě tam sedí v dresu (ne, nepřišel z tahu a není to pozůstatek z minulého večera). Když procházíte kolem různých finských skupinek, cítíte pivo, slyšíte, jak se lidi baví a přeřvávají, vidíte, jak se navléknou do bizarních kostýmů.

Jen nějak nemají potřebu to prodávat ve skupině s ostatními. Je pravda, že atmosféra v hale je při finských zápasech zvláštní. Daleko tišší, než bychom čekali my. Dost to taky v Tampere ovlivní vstupenková politika. Do losování na každý domácí zápas šlo zhruba 7 tisíc lístků, další 4,5 tisíce si mezi sebe rozdělí IIHF, partneři, sponzoři. V zápase s Českem se největší hluk ozýval z pozic pod střechou, tam, kde se lístky losovaly.

Ve spodním sektoru vidíte obrovské skupinky, které na sobě mají stejný typ finského dresu. Švédi si rýpli, že právě tady sedí „krevetoví“ diváci, kteří právě mohou za to ticho. Tenhle termín znamená, že jde o fans, kteří během první třetiny svá místa vyklidí, vyrazí na rauty a už se nevrátí.

Finští fanoušci nedělají v Tampere nikterak bouřlivé prostředí
Finští fanoušci nedělají v Tampere nikterak bouřlivé prostředí

Ale to není přesné. Nebo mají v Tampere malé rauty. Lidi se vrátí. Jen tleskají, dupou, zakřičí při gólu. Ale do nějakého sborového řvaní se nehrnou. Jako kdyby si emoce nechávali spíš na dohrání zápasu venku.

Pohledem z Česka taky řeknete, že ve Finsku neumí rozjet zápasovou show. Hala má skvělý videomaping, skvělou práci udělají grafici i režiséři na multifunkční kostce. Jenže pak všechno zhasne, když při zápase promluví moderátor.

Buď je to monotónním hlasem ševelící chlápek v obleku, u kterého vždycky přemýšlíte, jestli vám nabízí zrovna svoje auto, nebo opravdu hecuje hokejovou halu. Varianta číslo dva je možná ještě horší, protože tou je týpek ve zlaté blýskavé čepici. Od prvního dne turnaje jede úplně ten samý mustr. Nezmění jedinou hlášku, neimprovizuje. Vezme si kartičku a podle ní v daném jazyce zakřičí: „Kto vychrajeee?“ Pak někde uloví dvě děti, které každé zařvou ve své mateřštině, co mají tribuny křičet, rozdá jim maskoty, představí velkého maskota v převleku a v podstatě má vyděláno.

Problém je, že pořadatelé mají techniku, možnosti, grafiku, aby rozjeli show, ale neumí ji. Ovšem ať turnaj dopadne jakkoliv, ať slyšíte řev z tribun, nebo ne, měl by skončit velkým ekonomickým ziskem pro celé Tampere. Když si chcete pronajmout střední byt na noc, vyjde vás na 10 tisíc korun. Pokud chcete něco lepšího, dejme tomu se saunou, se třemi pokoji a do 5 minut chůze od haly, zaplatíte 23 tisíc.

Pro Finsko, kde je průměrný měsíční příjem 120 tisíc hrubého, to není zase tak bolestivá záležitost, i když se ve městě ceny za bydlení klidně třikrát zvýšily. Očekává se, že hokejoví turisté tady po sobě nechají miliardu.

Shrnutí zápasu: Statistika střel je zavádějící, Finové byli lepší
Video se připravuje ...

Pavelec: Finský gólman má sebevědomí. Rozdíl? Oni ty šance dali
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud