Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čína čelí vlně protestů: Občany se snaží ovlivňovat pomocí cenzury na MS v Kataru!

Autor: sm

Takhle tedy ne! V době, kdy většina planety upouští od proticovidových opatření, se naopak v Číně utahuje řemen. Počty nakažených se v zemi opět dostávají na vysoká čísla a tamní vláda proto znova sáhla k uzávěrám, které vyvolaly vlnu protestů. Aby přesvědčila své obyvatele k poslušnosti, upravila si dokonce záběry z MS v Kataru doslova »k obrazu svému«!

Číňané ztrácejí s tvrdou covidovou politikou ve své zemi trpělivost! Počty nakažených rostou šíleným tempem a vláda na koronavirovou hrozbu zareagovala lockdownem. Výsledkem je řada protestů, které se v zemi začaly odehrávat. Číňanům totiž vědomí toho, že narozdíl od nich už zbytek světa sundává roušky a vrací se k životu před pandemii, začal vadit. A tak se tamní vláda rozhodla pro jednoduchý krok v duchu zásady »Co oči nevidí, to srdce nebolí«.

A vzala to z gruntu. Přímé přenosy z šampionátu v Kataru jsou sice na čínské stanici CCTV 5 vysílány, ale dost zásadní záběry v nich chybí. Například během utkání mezi Jižní Koreou a Ghanou (2:3) došlo na trpké zklamání na straně Asiatů, kteří v 68. minutě inkasovali rozdílovou branku. A zatímco většina televizí po obdrženém gólu ukázala tváře zklamaných jihokorejských fanoušků, v Číně se rozhodli raději emoce neukazovat vůbec a obecně vystřihnout lidi bez roušky. 

Ačkoliv není úplně obvyklé, aby si televize samy měnily poskytnuté záběry, BBC zjistila, že mezi jejím vlastním zpravodajstvím z duelu a přenosem CCTV 5 je zpoždění, které je zhruba 52 sekund. 

Zápas mezi Ghanou a Jižní Koreou si Čína upravila tak, aby nevzbudila ještě větší pobouření mezi svými občany
Zápas mezi Ghanou a Jižní Koreou si Čína upravila tak, aby nevzbudila ještě větší pobouření mezi svými občany