Martin Hašek
Premium
19. února 2022 • 20:30

Hry v mrazivé bublině. Čína připravila skvělou olympiádu, ale i nejdrsnější

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MARTINA HAŠKA PŘÍMO Z PEKINGU | Cizinci, kteří znají Čínu jen z toho, co viděli během příjemných čtrnácti olympijských dní, si mohou odvézt domů jen jeden dojem. Že je to národ k nevíře šťastný a prosperující, že Si je jedním z největších politických vůdců dnešního světa a že Číňané jsou velmi pomlouvaní, zcela mírumilovní lidé, kteří si zasluhují to nejlepší, co jim svět může dát.



Odpusťte na úvod tenhle drobný žert. Věty z prvního odstavce jsou lehce upraveným citátem amerického žurnalisty Fredericka Birchalla a pochází z jeho článku v New York Times krátce po ukončení olympijských her 1936 v Berlíně. Místo o Číně, jejím prezidentovi a jejích obyvatelích samozřejmě psal o Německu, Němcích a Hitlerovi .

Pan Birchall se nechal trochu unést. Berlín tehdy i Peking dnes však byly před olympiádou pod mezinárodním tlakem kvůli povaze svých politických režimů. Tenkrát i v současnosti zaznívaly výzvy k bojkotu Her, ty se však uskutečnily a režimům posloužily jako dobrá reklama.

Není totiž pochyb o tom, že Čína uspořádala skvělé Hry. V okolí Pekingu právě vrcholí opravdu parádní show, kterou pořadatelská země zvládla připravit i v situaci globální koronavirové krize. Všechna čest!

Číně se povedlo uprostřed vlastní země vytvořit bublinu, která není jenom hygienická, ale tak nějak vůbec mimo čas a prostor. Člověk by v ní skoro zapomněl, že se jen pár hodin před startem Her s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem setkal ruský vůdce Vladimir Putin . Budeme si myslet, že to byla úplná náhoda, že to nijak nesouviselo s pozdějšími manévry ruské armády u ukrajinských hranic.

A řekneme si, že nechat na zahájení Her donést olympijský oheň do velké vločky dívku ujgurského původu bylo s větší než menší pravděpodobností spíš hezké gesto než výsměch Západu.

Se zahájením olympiády samozřejmě většinu podobných diskusí zastínil sport. A je to tak správně. A znovu, Čína připravila krásné Hry. Ačkoli v mnoha ohledech zřejmě nejdrsnější v historii.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud