Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mrtvá ikona Chelsea Vialli (†58): Žil na zámku jako princ!

Autor: pl

Život na zámku jako v pohádce. Takhle netradičně žil v dětství někdejší fotbalista Chelsea nebo italské reprezentace Gianluca Vialli (†58), který začátkem ledna podlehl rakovině. Vyrůstání v paláci mu umožnil jeho zámožný otec. Ne vždy to ale bylo příjemné. Musel bojovat s mnoha předsudky.

Castello di Belgioioso. Přesně tak zní název zámku z 15. století, kde Vialli žil, a ze kterého je v současnosti turistická atrakce. V 60. letech minulého století ale na honosném sídle bydlela rodina slavného fotbalisty. Gianlucův otec byl milionář, a dělal ve stavebnictví, takže si okázalý zámek, který sídlí něco přes 20 kilometrů od Milána, mohl dovolit.

Z domova se stalo muzeum

Uvnitř paláce se nachází 60 pokojů, a v minulosti byl domovem princů a jiných osob z vyšší společnosti. Součástí zámku je kromě mnoha pokojů také velký vodní příkop, prostorná zahrada nebo taneční sál. V dnešní době už v něm ale nikdo nebydlí. Pozemek slouží k historickým výstavám, kulturním akcím a veletrhům. Na zámku se mimo jiné konají také svatby, a je využíván i jako muzeum.

Kvůli svému netradičnímu stylu vyrůstání musel Vialli v dětství čelit mnoha narážkám, jako například na to, že vyrůstá se zlatou lžičkou v puse. Během fotbalové kariéry ale dokázal, že má dost talentu na to, aby se na výsluní propracoval sám. Postupně si italský ex-útočník zahrál za Cremonese, Sampdorii Janov, Juventus Turín, Chelsea a také za italskou reprezentace. Zemřel 6. ledna po boji s rakovinou slinivky, kterou mu diagnostikovali v roce 2017.

Zesnulý ex-fotbalista Vialli prožíval pohádkové dětství na zámku v Itálii
Zesnulý ex-fotbalista Vialli prožíval pohádkové dětství na zámku v Itálii