Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čtyři Češi, kteří ukázali, že český hokej ještě žije: Jak hvězdy vidí hvězdy?

Autor: Jiří Beneš
  • Čeští junioři získali na letošním MS dvacítek fantastickou stříbrnou medaili

    Parta? jasně! Tenhle tým byl ale víc. „Rodina,“ vyhrkl ze sebe gólman Tomáš Suchánek (19) po finálové prohře na MS juniorů s Kanadou (2:3 v prodloužení). Ale taky budoucnost. Budoucnost českého hokeje. Rulíkovi »boys« nadchli fanoušky, ale i odborníky. Pestrou, rychlou hrou. Skvělou defenzivou. Zrodily se hvězdy, které jednou budou vozit placky z velkých akcí i mezi dospělými. O budoucnost se teď český hokej strachovat nemusí. Snad.

  • Trenér Radim Rulík jako Jaroslav Holík

    Očima Blesku: Zkušenosti sbíral coby asistent Jaroslava Holíka, Ivana Hlinky či Vladimíra Růžička. Z každého si něco vzal a teď je jedním z nejlepších trenérů v republice. Jednou by mohl velet i reprezentaci dospělých, nyní má na starost Pardubice.

    Očima Františka Musila: „Patří mu kredit. Absolutní workoholik. Má cit a nebojí se udělat důležité kroky během zápasu. Když jsem na to koukal, vzpomněl jsem si na dědu (Jaroslava Holíka). S ním to všechno začalo. Radim viděl přístup, důraz na tzv. totální hokej. Navíc na střídačce vypadá dobře. To musí být. Aby měli trenéři dobře nastavenou hlavu, musí být v kondici. Fyzicky i psychicky.“

    Kouč Radim RulíkFoto Pavel Mazáč / Sport
  • Brankář Tomáš Suchánek jako Ondřej Pavelec

    Očima Blesku: Největší překvapení turnaje. Skvěle čte hru, neudělá zbytečný pohyb navíc. Kliďas, který si umí vzít k srdci rady svého mentora na turnaji Ondřeje Pavelce. Jejich styl není nepodobný.

    Očima Dominika Haška: „Každé vynikající mužstvo potřebuje gólmana a toho jsme měli. Díky němu jsme nedostali v základní hrací době třetí gól s Kanadou, se Švédy drželi jen jednobrankové manko. Byl skvělý. Ve finále mi zatrnulo, když ho soupeř srazil v rozkleku. Měl přijít dvouminutový trest. Gólmana to muselo bolet, ale naštěstí se nezranil.“

    Jeho předchůdci v All Star týmu MS: Marek Schwarz (2005), Petr Mrázek (2012)

    Brankář Tomáš SuchánekFoto IIHF
  • Obránce David Jiříček jako Pavel Kubina

    Očima Blesku: Vysoký ofenzivní bek, který umí zamést před brankoviště soupeře i vstřelit klíčový gól. Vynikající v oslabení, ještě lepší v přesilovkách.

    Očima Jiřího Šlégra: „Rok od roku je lepší a lepší, což letošní šampionát jen potvrdil, byl to jeho vrchol. Silný bek s vynikající střelou, kterou umí rozhodnout v důležitých momentech. Do budoucna by mohl být lídrem áčka. Připomíná mi Pavla Kubinu. Ten taky měl ránu, byl pravák, dokázal přitvrdit a měl přehled.“

    Jeho předchůdci v All Star týmu MS: František Musil (1984), Jiří Látal (1987), Milan Tichý (1989), Jiří Šlégr (1990), Rostislav Klesla (2001)

    Obránce juniorského týmu David JiříčekFoto IIHF
  • Útočník Jiří Kulich jako David Výborný

    Očima Blesku: Šikula, který je vždycky o krok napřed před ostatními. Dobrý bruslař s citem pro hru, skvělou střelu a perfektní nahrávku. Nesmrdí mu zabrat do obrany. Jedním slovem UNIVERZÁL. Jakým byl David Výborný.

    Očima Petra Klímy: „Víte, v čem je výjimečný? Je nejlepší. Škoda, že mu v prodloužení finále přeskočil puk hokejku. Hráli jsme výborně. Prostě se to stalo ve špatný moment. Být Jirkou, neseděl bych tam pak a nebrečel. Nebudu říkat, komu je podobný. Jestli Růžičkovi, Ručinskému, Nedvědovi. Víte, koho mi Kulich připomíná nejvíc? Kulicha.“ (smích)

    Jeho předchůdci v All Star týmu MS: Vladimír Růžička (1982, 1983), Petr Rosol (1984), Michal Pivoňka (1985, 1986), Robert Reichel (1990), Martin Ručinský (1991), David Výborný (1994), Milan Kraft (2000), Pavel Brendl (2001)

    Jiří Kulich se raduje z vítězného gólu v semifinále MS proti ŠvédskuFoto ČTK / AP / Darren Calabrese
  • Galerie

    Obránce juniorského týmu David Jiříček
    Obránce juniorského týmu David Jiříček
    Cesta za stříbrem: přepis historie, odplata Švédsku, podpora od legend i bouřlivé oslavy
    Video se připravuje ...

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###