Jan Podroužek
6. ledna 2023 • 10:55

Itálie i Chelsea smutní, Vialli (†58) prohrál svůj statečný boj s rakovinou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Narodil se do bohatství, jeho domovem byl obrovský zámek v Cremoně, kde taky začínal s velkým fotbalem. A za pár let se z něj stal jeden z nejvýznamnějších světových hráčů. Vždycky dobře oblečený s dobrým vyjadřováním, prostě italský „signore“, jakkoli to na hřišti zprudka brousil. Gianluca Vialli, bývalý skvělý útočník, zemřel na rakovinu slinivky břišní, bylo mu 58 let.



Když z relativně průměrného klubu uděláte jeden z nejlepších v Itálii a vůbec v Evropě, musíte být prostě mistr. A to Gianluca Vialli nepochybně byl. Bohužel byl… Úspěšné působení v janovské Sampdorii bylo ovšem jen zlomkem jeho závratné kariéry.

Dnes se z Londýna, kde žil, rozletěla zpráva, že bývalý slavný fotbalista a později i trenér zemřel na rakovinu slinivky břišní. V pouhých 58 letech.

Před třemi týdny ohlásil, že právě kvůli pokročilému stadiu rakoviny musí skončit v realizačním týmu italské reprezentace. Své nemoci říkal „nezvaný host“. S týmem nicméně předtím v roce 2021 vyhrál EURO. Mimochodem, šéfa trenérského štábu, jehož byl členem, dělá Roberto Mancini, jeho věrný kolega ze slavných časů v Sampdorii.

Ze všech úspěchů začněme právě třeba tímhle. Je léto 1984, dvacetiletý Vialli opouští rodnou Cremonu. Není to snadný odchod. Jednak odtud pocházel, narodil se do velmi zámožné rodiny, bydlel na zámku o šedesáti pokojích a kromě toho klub pomohl vytáhnout ze třetí ligy až do té nejvyšší. Tu šel ale hrát právě do Sampdorie…

Netrvalo ani pět let, než se kolem něj vytvořil výjimečný tým v dějinách klubu, dodnes nepřekonaný. Ofenzivní duo Vialli, Mancini, k nim ještě začátečník Enrico Chiesa, otec současné hvězdy Juventusu a reprezentace Federika, vzadu Amedeo Carboni, Luca Pellegrini, v bráně Gianluca Pagliuca, hru vymýšleli třeba Giuseppe Dossena a slovinský veterán Srečko Katanec.

Výsledek? Nejdřív finále Poháru vítězů pohárů na jaře 1989, za rok už tuhle soutěž mužstvo celou vyhrálo. A za rok došlo i na scudetto, vítězství v Serii A. To byla teprve bomba. Sampdoria to navíc ještě o další rok později dokázala korunovat účastí ve finále Poháru mistrů evropských zemí. Povalila ji až Barcelona s Ronaldem Koemanem.

Vialli se stal absolutní hvězdou italského fotbalu, během angažmá v Janově nasázel 85 gólů a v létě 1992 ho koupil Juventus. Dal za něj tehdy největší částku v dějinách fotbalu, v přepočtu na dnešní peníze skoro půl miliardy korun. Následoval další titul, triumf v Poháru UEFA a v Lize mistrů.

A ve svých 32 letech si ještě zkusil Ostrovy, Premier League. Do Chelsea přicházel jako jeden z prvních Italů, z Parmy ho doprovázel krajan Gianfranco Zola. „Výjimečný člověk a nádherná duše,“ vzpomínal Graeme Souness pro SkySport, Vialliho spoluhráč z Chelsea.

Italský elegán bojoval s rakovinou celkem pět let, zůstala po něm manželka a dvě dcery. „Ciao, nezapomeneme,“ loučila se s Viallim italská reprezentace a další kluby, kde působil.

TOP ITALOVÉ V PREMIER LEAGUE

  • Gianfranco ZOLA
    Brilantní technik s famózní kopací technikou, za Chelsea čaroval sedm sezon (1996-03). Dvakrát pomohl vyhrát FA Cup.
  • Paolo DI CANIO
    Vznětlivý útočník, jehož povaha byla někdy třaskavější než Molotovův koktejl. V Anglii působil sedm let (1997-04), obdiv získal ve West Hamu.
  • Roberto DI MATTEO
    Záložník s nebezpečnou střelou z dálky a výtečnou rozehrávkou, na Stamford Bridge hrál šest let (2006-02), fotbalově souzněl s Zolou.
  • Fabrizio RAVANELLI
    Šedý vlk, do Anglie zabrousil z Juventusu a za Middlesbrough exceloval v sezoně 1996-97, kdy nasázel 31 gólů v 48 utkáních.
  • Gianluca VIALLI
    Nekompromisní bijec a tvrdý útočník, proslavil se v Sampdorii a Juventusu, za Chelsea dal 40 gólů během tří let (1996-99).
  • Graziano PELLE
    Urostlý elegán. Nejprve si podmanil Feyenoord, kde si připsal 55 tref v 66 utkáních. Southampton jeho služby využíval dva roky (30 gólů).
  • Mario BALOTELLI
    Urostlý elegán. Nejprve si podmanil Feyenoord, kde si připsal 55 tref v 66 utkáních. Southampton jeho služby využíval dva roky (30 gólů).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud