Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Případ tenisty Zvereva a domácího násilí: Konec vyšetřování!

Autor: pl

Dlouhých patnáct měsíců. Takovou dobu musel čekat tenista Alexander Zverev (25) na výsledek vyšetřování ATP ohledně údajného domácího násilí, kterého se měl opakovaně dopouštět na své bývalé partnerce Olze Šarypovové (25). Z verdiktu měl nakonec německý hráč radost. Co rozhodlo o jeho nevinně?

Ruská tenistka v roce 2020 uvedla, že Zverev ji měl v jednom z newyorských hotelů během US Open 2019 dusit polštářem a také ji měl prásknout hlavou o zeď. Podle svých slov se tehdy bála o život. Mimo New York mělo k násilnostem v témže roce docházet na turnajích v Šanghaji, Monaku a Ženevě. Asociace tenisových profesionálů (ATP) proto v říjnu 2021 zahájila vyšetřování.

Nyní je u konce a dospělo se k závěru, že zlatý medailista z olympiády v Tokiu je nevinen. „Na základě nedostatku spolehlivých důkazů a očitých svědků, kromě protichůdných prohlášení Šarypovové, Zvereva a dalších dotazovaných, nebylo vyšetřování schopno doložit obvinění z domácího násilí nebo k porušení pravidel ATP ze strany hráče,“ zní oficiální prohlášení zástupců ATP. Pokud se ale objeví nové důkazy, může se případ v budoucnu obnovit. Součástí vyšetřování bylo kromě Zvereva a Šarypovové taky dalších 24 osob z řad rodiny a přátel, se kterými vyšetřovatelé mluvili. Zkoumali také soukromé zprávy nebo fotky.

Spravedlnost zvítězila

Rodákovi z Hamburku spadl kámen ze srdce. O svou úlevu z výsledku případu se podělil se svými sledujícími na instagramu. „Na své nevinně jsem trval už od samotného počátku a nepodložená obvinění proti mně jsem popíral. Přivítal jsem vyšetřování ATP a plně jsem spolupracoval, jsem vděčný za čas a pozornost organizace, kterou této záležitosti věnovala,“ píše Zverev na sociální síti. „Kromě nezávislého vyšetřování ATP jsem také zahájil soudní řízení v Německu a Rusku, které jsem vyhrál.“ Následně ještě poděkoval rodině, přátelům a fanouškům za podporu a dodal, že spravedlnost zvítězila.

Prioritou aktuálně 14. tenisty světa je teď plně se zotavit ze zranění kotníku, které si přivodil při loňském French Open. Zverev si sice zahrál na letošním Australian Open, ale poroučel se už po druhém kole. Nyní, když je případ domácího násilí uzavřen, se může stoprocentně soustředit jen a pouze na svůj tenisový comeback v plné síle.

Olga Šarypovová, někdejší přítelkyně Alexandera Zvereva, obvinila bývalého partnera z domácího násilí. Německý tenista ale nebyl shledán vinným
Olga Šarypovová, někdejší přítelkyně Alexandera Zvereva, obvinila bývalého partnera z domácího násilí. Německý tenista ale nebyl shledán vinným