Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klíčové momenty soudu s Peltou a jeho exmilenkou: Co se dělo v zákulisí?!

Autor: pl, šp, šq, nem
  • Pelta i Kratochvílová vyfasovali tvrdé tresty. Oba se ale proti rozsudku odvolali

    Ani napodruhé to nevyšlo. Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta (58) si opět u soudu vyslechl stejný verdikt. V kauze sportovních dotací byl uznán vinným, odsouzen k šesti letům nepodmíněně a vyfasoval pětimilionovou pokutu. Někdejší náměstkyně Simona Kratochvílová dostala ještě víc! Odsouzení se ale, stejně jako žalobce, odvolali. Jak to během soudního procesu vypadalo v zákulisí?

  • Choval se »nepeltovsky«

    Jak trefně poznamenal reportér iSport.cz Pelta se u soudu choval „nepeltovsky“. Žádné legrácky, s ostatními se na chodbě soudu ani příliš nebavil. Jen pozdravil spoluobžalované a jejich advokáty. 

    Více čtěte tady: Pelta se u soudu choval „nepeltovsky", psal i SMS zprávy. Pak pronesl, že...

    Peltovi u soudu do řeči moc nebyloFoto CNC: M. Rušinová

  • Při čtení odůvodnění psal SMSky

    Když soudkyně četla klíčové pasáže o výši trestu, Pelta hleděl do země. Emoce uložil do nitra. Navenek žádné neprojevil. Při čtení odůvodnění rozsudku napsal několik textových zpráv. Komu asi?

    Při čtení odůvodnění rozsudku napsal Pelta několik textových zprávFoto CNC: M. Rušinová

  • Obviněná a stylová exmilenka

    Pelta byl jednoznačně nejsledovanější osobou v tomto soudním procesu. Nebyl ale jediným odsouzeným. Společně s ním vyfasovala trest i jeho bývalá milenka Simona Kratochvílová, která byla náměstkyní na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, které v oněch letech 2016 a 2017 rozhodovalo o přidělení dotací.

    Na rozdíl od Pelty ale trest o půl roku vyšší. Proč? „Byla vedoucí zaměstnanec na ministerstvu. Tresty jsou přiměřené,“ vysvětlila soudkyně Lenka Cihlářová. Mimo jiné dostala i dvoumilionovou pokutu. Nekompromisní verdikt si ale Kratochvílová přišla vyslechnout stylově. Šedý kabát a černé šaty doladila o luxusní kousek v podobě kabelky od italské značky Fendi.

    Simona Kratochvílová, bývalá milenka Miroslava Pelty a náměstkyně na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, dorazila k soudu stylově. Šedý kabát a černé šaty doplnila o luxusní kabelku FendiFoto CNC: M. Rušinová

  • Schytal to i žalobce

    Soudkyně se v průběhu líčení vymezila i vůči žalobci Ondřeji Trčkovi. Z jakého důvodu? Podivovala se totiž nad tím, že během tří let, po které soud probíhá, nezareagoval na probíhající výpovědi, například na svědkyni Krumphanzlovou. Řeč byla o Programu III, tedy dotacích do střešních organizací.

    Soudkyně konkrétně hovořila o komunikaci Kratochvílové s Peltou a Janstou o neinvestičních dotacích: „Jednání, jak ho popisuje pan státní zástupce, se stalo, ale rozhodně nenaplňuje znaky skutkové podstaty trestných činů,“ vysvětlila.

    Miroslav Pelta u soudu společně se Simonou KratochvílovouFoto Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

  • Byt ani voucher nebyly úplatky

    Znaky skutkové podstaty trestného činu soudkyně nenašla u Peltova voucheru pro Kratochvílovou, ani u poskytnutí soukromého bytu. „Bylo by až přehnané spojovat to s podplácením,“ prohlásila soudkyně Cihlářová. „Nezaznělo, že obžalovaná Kratochvílová nemusí platit, že to bude platit FAČR,“ dodala k voucheru.

    Soudkyně nenašla znaky skutkové podstaty trestného činu u Peltova voucheru pro Kratochvílovou, ani u poskytnutí soukromého bytuFoto CNC: M. Rušinová

  • Není Mirek jako Mirek

    Klábosili na chodbě. Mirek a Mirek. Pelta a Jansta (61). Kámoši, ale každý z nich odešel od soudní stolice s jinými pocity. Ten z Jablonce vyfasoval pobyt v báni, ten z Nymburka byl shledán nevinným. „Jinak by došlo k ohýbání práva,“ řekl Miroslav Jansta webu isport.cz. Státní žalobce Trčka viděl předsedu České unie sportu (ČUS) Janstu v monstrprocesu o státních dotacích na 5 let vězení a pokutu 2 miliony korun, ovšem soudkyně Cihlářová ho zbavila obvinění.

    Zatímco Pelta dostal tvrdý trest, Miroslav Jansta (vpravo) byl zproštěn obviněníFoto Sport: P. Mazáč

  • Táhne se to 2196 dnů

    ,,Na ovlivňování dotací jsem byl malý pán,“ dušuje se Pelta. Hrozí mu tepláky v arestu s ostrahou a jeho případ se táhne už od zatčení 3. května 2017. Celých 2196 dnů. Takhle to jde v čase...

    3. května 2017

    Miroslav Pelta byl zatčen při policejní razii na Strahově.

    5. května 2017

    Soud ho poslal do vazební šatlavy v Ruzyni.

    11. května 2017

    Kvůli zdravotním trablům byl přemístěn do vazební nemocnice v Brně.

    7. června 2017

    Pelta byl propuštěn z vězení.

    26. listopadu 2021

    Miroslav Pelta dostal u Městského soudu v Praze 6 let žaláře a pokutu 5 milionů korun.

    1. září 2022

    Vrchní soud nařídil po odvoláních žaloby i obhajoby doplňující výslechy.

    29. března 2023

    Státní zástupce Trčka navrhl pro Peltu 9 let basy a pokutu 25 milionů korun.

    27. dubna 2023

    Nepravomocný ortel zní: 6 let za mřížemi a finanční postih 5 milionů korun. Pelta se znovu odvolal, stejně tak i Kratochvílová.

    Pelta nepřesvědčil soud o své nevině ani napodruhéFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Kratochvílová se u soudu ukázala s luxusní kabelkou Fendi
    Kratochvílová se u soudu ukázala s luxusní kabelkou Fendi

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###