19. listopadu 2022 • 13:28

Ani drahé pivo na MS nebude! Katar podrazil FIFA, fanoušci se bouří

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle mistrovství není pro fanoušky. Nejdražší lístky, ubytování i stravování v historii fotbalových mundialů doplnila další těžká rána. Katarská vláda totiž porušila svůj slib a těsně před začátkem šampionátu zakázala prodej alkoholu v okolí stadionů. „To samozřejmě nebude mít vliv na prodej Bud Zero,“ dostalo se fotbalovým příznivcům ze strany FIFA „utěšení“, že nealko piva hlavního sponzora se restrikce netýká.



Zatímco před osmi lety dokázala FIFA donutit Brazílii změnit své zákony a povolit prodej alkoholu při utkáních, v muslimském Kataru narazila. V třímilionové zemi je z náboženských důvodů prodej alkoholických nápojů striktně omezen. K dostání je běžně pouze v hotelových barech a v restauracích, do nichž není z ulice vidět.

Sponzorem FIFA je ovšem už přes 30 let americký pivovar Budweiser, a tak Katar slíbil uvolnění pravidel po dobu mistrovství. Pivo se dle dohody mělo smět prodávat v těsném okolí stadionu před začátkem zápasů a následně po jejich konci.

Tato dohoda však jen několik hodin před úvodním výkopem padla.

„Tak to je nepříjemné,“ reagoval na zprávu, že prodej alkoholu se v perimetru stadionů zakazuje, oficiální účet Budweiseru. Americký pivovar totiž za čtyřletý cyklus sponzoringu zaplatil FIFA přes 1,7 miliardy korun a má výhradní právo na prodej piva v dějišti šampionátu. Firma tweet později smazala. 

Je to nepříjemné, reagoval dodavatel piva na zákaz alkoholu na MS, tweet později smazalFoto Sky News

Už na začátku týdne si přitom Katařané vymínili, že Budweiser musí přesunout své prodejní stánky na méně viditelná místa. Nyní musí svůj sortiment výrazně zjednodušit na jediný produkt. Nealkoholické pivo. Cena plechovky na místě? V přepočtu skoro 200 Kč.

„Bohužel nebudeme schopni uspořádat některé aktivity pro fanoušky, které jsme měli naplánovány. Jsou to věci mimo naši kontrolu,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti AB InBev, jež Budweiser vlastní.

Samotní fanoušci jsou pochopitelně rozhořčení. V Kataru totiž platí přísný zákaz dovozu jakéhokoliv alkoholu. Půllitr piva přitom ve fanzóně stojí v přepočtu 340 (!) Kč a prodávat se smí až po 18:30 místního času. V celé zemi je pak pouze jeden obchod s alkoholem pro cizince, kterým musí být více než 21 let. Opilí fanoušci navíc budou posíláni do speciálních odvykacích zón.

„Největší problém je naprostá netransparentnost rozhodování a změny na úplně poslední chvíli. Pořadatelé v tomto ohledu vůbec nerespektují příznivce, kteří do země dorazí. Jak můžeme nyní věřit, že dostojí svým slibům ohledně ubytování či dopravy na zápasy?“ stěžuje si Asociace fotbalových fanoušků ze Spojeného království.

I přes výslovný zákaz ovšem existuje možnost, jak si přímo na stadionu dopřát škopek zlatavého štěstí. Omezení se totiž nevztahuje na VIP. Cena takových vstupenek ovšem začínala na 500 000 Kč, tudíž půjde o skutečně lukrativní společnost.

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud