Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Hráčky kvitují změnu pravidel, Plíškové a spol. je to fuk: Wimbledon pochopil menstruaci!

Autor: Petr Maňas

Tradice opravdu padla! Tenisové profesionálky mohou v »bílém« Wimbledonu od včerejška nosit barevné spodní prádlo, aby se nemusely stresovat kvůli ženskému cyklu. Ne všechny ovšem tuhle změnu hodlají využít!

Některá pravidla se přežila, což konečně pochopili i organizátoři nejslavnějšího tenisového turnaje. Dodrželi, co v listopadu slíbili. Abyste se během menstruace cítily lépe, klidně si vezměte tmavé šortky, oznámili hráčkám. „Doufáme, že tato úprava pravidel jim pomůže zmírnit případnou úzkost a soustředit se jen na výkon,“ vzkázala šéfka klubu Boltonová.

Pro mnohé z tenistek to byla velká úleva. „Před Wimbledonem jsem si vždy musela posouvat cyklus, abych nebyla ve stresu. Bála jsem se, že budu krvácet,“ prozradila Australanka Savilleová.

„Za všechny holky jsem moc ráda,“ přiznala Blesku veteránka Barbora Strýcová (37). „Když zrovna máme menstruaci, jsme z toho takové nervózní. Přece jenom se může stát taková neplecha, takže si myslím, že změna tadytoho pravidla je správná," radovala se. 

Nebýt paranoidní

Ne všechny hráčky ale vidí celou věc tak jednoznačně. „Nikdy jsem se toho nebála, takže černé šortky nosit nebudu,“ mávla rukou Karolína Plíšková (31). „Ale chápu, že některé holky měly tenhle problém, trochu s tím bojovaly a byly ve stresu, takže pro ně to může být dobré,“ souhlasila.

Je tu ale i taktická stránka věci. Barevnými spoďáry dáváte signál, že jste to »dostaly«, psychicky nejste úplně v pohodě, což soupeřku ještě víc povzbudí... „Jasně, nechcete být paranoidní. Ale všichni budou vědět, že máte menstruaci, což zrovna nechcete,“ řekla loňská finalistka Džábirová.

Včera nového pravidla odvážně využily třeba hvězda Azarenková s mladou Lindou Fruhvirtovou (18). A nikdo neřešil, jestli měly své dny...