Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Tragédie v amerických horách: Ve věku 42 let zemřel český laufař Jiří Pliska

Autor: TT

Český sport je v šoku! Lyžařskou obec zasáhla tragická zpráva o náhlém skonu Jiřího Plisky! Jeden z našich nejlepších dálkových běžců na lyžích nešťastně zemřel v USA při sestupu pohoří Wind River Range. O tomto neštěstí informoval lyžařský celek ED System Silvini Team na svých sociálních sítích.

„Plizíček byl naší rodinou, týmovým kapitánem, kamarádem, trenérem, vzorem i mentorem, který nikdy nikoho nenechal na holičkách. Prosíme všechny o minuty ticha při krásných vzpomínkách s pohledem k nebi," loučil se dojemně se zesnulým týmovým kolegou lyžařský klub ED System Silvini.

Není divu, že tato tragédie zasáhla srdce mnoha lyžařů. Jablonecký rodák Jiří Pliska totiž patřil do tuzemské laufařské špičky. Jeho největší vášní tedy bylo běžecké lyžování na dlouhých tratích, přičemž se v rámci seriálu Ski Classics dokázal umístit hned několikrát v top dvacítce na Vasově běhu (17. místo), v Marcialonze (19.) nebo na domácí Jizerské padesátce (19.), kterou považoval za srdeční záležitost.

„Jeho osobnost necharakterizovaly jen sportovní výsledky, ale hlavně to, jaký byl. Plizi byl přírodní tvrďák, který se nebál zastat slabších a jen tak si z ničeho nedělal hlavu, překážky zásadně zdolával s rozeběhem a nikdy je nepodlézal, každý si při vzpomínce v -15°C bez rukavic vybaví jeho oblíbenou hlášku: »To musí přemrznout!«,“ vzpomíná na laufaře v dobrém jeho tým.

Tento milovník outdoorových dobrodružství se ve volném čase věnoval různým sportovním aktivitám, blízké mu bylo zejména horolezectví. V roce 2013 získal cenu horolezeckého svazu „Výstup roku“ společně s Ondřejem Mandulou za prvovýstup po západním pilíři doposud nepřekonané šestitisícovky Uzum Brakk (přesně 6422 m n.m.) v pákistánské části Karákóramu. V minulosti se o tento výstup pokoušelo několik expedic, žádná jiná však vrcholu nedosáhla.

Jiří Pliska se zúčastnil i mnoha dalších expedičních výprav, jeho vášeň se mu však stala osudnou. Podle dostupných informací zemřel v neděli 2. července v americkém státě Wyoming v pohoří Wind River Range při slaňování (slangový výraz pro pohyb lezce po laně směrem dolů) z ošidné skály Wolfs Head, která se tyčí do výšky 3707 metrů nad hladinu moře.

Český sportovec tak „zahynul tam, kde mu bylo ze všeho nejlépe,“ jak koneckonců stojí v oficiálnímu vyjádření jeho lyžařského týmu k této tragické události. Pro jeho partnerku, rodinu i další pozůstalé je to ovšem zdrcující zpráva, se kterou se budou sáhodlouze vyrovnávat. Nechť je ti země lehká, Plizíčku, nikdy na tebe nezapomeneme.

Český horolezec a špičkový laufař Jiří Pliska tragicky zemřel při slaňování v pohoří Wind River Range v americkém státě Wyoming.
Český horolezec a špičkový laufař Jiří Pliska tragicky zemřel při slaňování v pohoří Wind River Range v americkém státě Wyoming.