14. února 2021 • 11:09

Jizerskou padesátku ovládli Švédové, Smutná se dostala na stupně vítězů

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Smutná doběhla třetí v Jizerské padesátce a po loňském pátém místě se vrátila v domácím závodě dálkového seriálu Ski Classics na pódium. Vítězka ročníků 2015 a 2017 dorazila do cíle s více než tříminutovou ztrátou za vedoucím švédským duem, z něhož se o setinu sekundy radovala z druhého triumfu v Jizerských horách v kariéře Lina Korsgrenová před Idou Dahlovou.



Švédského vítěze měl i závod mužů. Ve finiši pětičlenné skupiny vyhrál Emil Persson a ukončil sedm ročníků trvající norskou nadvládu. Pro severskou velmoc vybojoval alespoň druhé místo Tord Asle Gjerdalen, třetí skončil Jermil Vokujev z Ruska. Nejlepším domácím běžcem byl na 19. místě Jiří Pliska.

Smutná při sedmé účasti vybojovala popáté pódiové umístění. Vedle dvou triumfů byla ještě dvakrát druhá (2018 a 2019). „Musím říct, že jsem se cítila strašně dobře a věděla jsem, že mám výborný lyže, takže jsem si věřila na hodně dobrý výsledek. Ty první dvě jsou zkrátka strašně rychlý, ty jsme nechaly potom odjet a soustředila jsem se na třetí místo a musím říct, že jsem si pak věřila,“ řekla v televizním rozhovoru Smutná, jež v závěru setřásla další Švédku Jenny Larssonovou a Norku Emilii Fletenovou.

Jizerskou 50 tentokrát směli jet jen profíci
Jizerskou 50 tentokrát směli jet jen profíci

Korsgrenová, jež byla vloni na Jizerské 50 třetí, vyhrála třetí díl Ski Classics za sebou a po čtyřech závodech suverénně vede průběžné pořadí. Smutná se posunula na pátou příčku. Persson navázal na předchozí triumf v Marcialonze a také si upevnil průběžné první místo.

Čtyřiapadesátého ročníku závodu se zúčastnili pouze elitní běžci, kteří dostali výjimku z opatření proti šíření koronaviru. Amatéři možnost nedostali a zúčastnit se můžou pouze virtuálně. Někteří přišli závodníky podpořit k trati. „Musím poděkovat fanouškům, protože jsem myslela, že nikdo nikde nebude, ale bylo jich tam dost a fandili. Strašně mi to pomohlo,“ řekla Smutná.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud