Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šílený životní příběh nadějné tenistky: V osmnácti finále Wimbledonu, nyní jeptiškou!

Autor: OB, ptr

Andrea Jaegerová (58) měla svou tenisovou kariéru nastartovanou skvěle. Jako osmnáctiletá se probojovala do finále Wimbledonu, kde nestačila pouze na Martinu Navrátilovou a rychle se stala novou vycházející hvězdou. Cestu na vrchol však ukončilo zranění a život ji nakonec zavedl úplně mimo kurty!

Když se Američanka stala v roce 1980 profesionální tenisovou hráčkou, bylo jí teprve čtrnáct let. V patnácti letech získala svůj první grandslamový titul, když po boku Jimmy Ariase vyhrála smíšenou čtyřhru na Roland Garros a o rok později už byla na stejném turnaji ve finále i v singlu. Tam však nestačila na Martinu Navrátilovou. S ní si pak ještě zopakovala finále velkého turnaje na Wimbledonu, kde byl však výsledek stejný.

Pro osmnáctiletou hráčku to byl i tak obrovský úspěch, díky kterému se postupně dostala na druhé místo v žebříčku WTA. Tou dobou už měla z tenisu i značné jmění, když se její příjem z prize money pohyboval kolem milionu dolarů. V devatenácti letech si však Jaegerová přivodila zranění ramene, kvůli kterému musela svou slibně rozjetou kariéru v roce 1985 ukončit.

Po odchodu z profesionálního sportu se musela Američanka rozhodnout, kam povedou její další kroky a volba padla na pomoc druhým. V roce 1990 se tedy přidala k organizaci Silver Lining Foundation, která se zaměřuje na pomoc dětem, postiženým rakovinou. V průběhu péče o nemocné děti Jaegerová studovala teologii, díky čemuž se poté stala jeptiškou.

„Prostě jsem věděla, že bůh existuje. Byli jsme přátelé a měli spolu velmi blízký vztah. Nikdo z mé rodiny nevěděl, že se každý den modlím,“ vysvětlovala Američanka svou životní změnu při rozhovoru s Daily Mail.

Andrea Jaegerová podlehla ve finále French Open 1982 Martině Navrátilové.
Andrea Jaegerová podlehla ve finále French Open 1982 Martině Navrátilové.