Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Dojemný moment: Češka Peggy Marvanová se vzdala vítězství a doprovodila soupeřku

Autor: pl

Jeden z nejnáročnějších závodů na světě. Přesně takovou reputaci má cyklistický horský závod Silk Road, kterého se účastnila i Markéta »Peggy« Marvanová (28). Česká závodnice platí v tuzemsku za nejlepší ultramaratonskou cyklistku. Ve finiši ale předvedla i kvality morální, když svou soupeřku, se kterou více než týden bojovala o první místo, nenechala ve štychu!

Během náročného závodu, který se konal v Kyrgyzstánu, soupeřila Peggy o prvenství s Nathalií Baillonovou. Noc před cílem si česká zástupkyně udělala společně se zmiňovanou soupeřkou přestávku, aby přespaly ve stejném úseku trasy, konkrétně v údolí zvaném Chong Kemin. Obě plánovaly spát pouze hodinu, jenže obě zaspaly.

Marvanová si po spánku, který trval čtyři a půl hodiny, byla jistá, že ji tato nedbalost bude stát celkové vítězství, nicméně ztracený čas dokázala dohnat a Baillonovou nakonec dostihla v závěrečném stoupání trasy. Když ale soupeřku dohnala, zjistila, že Nathalie zastavila kvůli vážně poškozené přehazovačce. Měla tak skvělou příležitost jít do trháku, ale morální zásady Marvanové byly proti.

Nepřišlo jí totiž správné, aby o souboji se soupeřkou, proti které závodila více než týden v těsném souboji, rozhodla mechanická závada. Rozhodla se tedy, že Nathalii nabídne, aby závod dokončily společně! Závěrečné kilometry trasy tak šlapaly bok po boku. To ale nebylo vše. To nejlepší totiž přišlo v cíli, kdy Marvanová protnula cílovou pásku v letovisku Cholpon-Ata společně s Baillonovou! V ranních hodinách tak společně dovršily náročný závod, během kterého ujely 1 880 kilometrů za osm dní, šestnáct hodin a osmnáct minut.

Česká ultramaratonská cyklistka Markéta ,,Peggy" Marvanová (vlevo) projela cílem společně se svou soupeřkou, které se na kole poškodila přehazovačka
Česká ultramaratonská cyklistka Markéta ,,Peggy" Marvanová (vlevo) projela cílem společně se svou soupeřkou, které se na kole poškodila přehazovačka