Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Beckham ohýbá realitu? Tohle v dokumentu nesedí, Davide!

Autor: TT
  • Dokument Beckham od Netflixu je plný polopravd a lží!

    Cílem dokumentů je popsání a zprostředkování reality pomocí jednoznačných faktů o dané problematice. Ačkoliv odtud lidé často slepě čerpají ponaučení a uvedené informace považují za zaručené, ne vždy však odráží realitu. To platí i pro sérii Beckham (2023), která detailně zkoumá raketový vzestup fotbalisty z chudých poměrů i následky bulvárních novinových titulků na jeho osobu.

  • Zápas na mistrovství světa 1998

    Jde zřejmě o jeden z největších sportovních škraloupů jinak hvězdné kariéry! Bývalý špičkový záložník David Beckham (48) vyfasoval červenou kartu za faul na argentinského hráče a byl poslán předčasně do sprch. Tím trestuhodně oslabil svůj tým během osmifinále MS 1998 ve Francii, které posléze rozhodl až dramatický penaltový rozstřel. Za to pochopitelně na Ostrovech dostalo ikonické číslo »7« políček od médií, fanoušků i různých odborníků.

    V dokumentárním cyklu se pak uvádí, že provinilec musel čelit velkému tlaku, impulsivní nenávisti a kruté šikaně nejen od Angličanů, ale také od vlastních příznivců Manchesteru United až do konce následující sezóny, kterou se vykoupil svými fantastickými výkony a ziskem treblu (vítězství v Champions League, Premier League a FA Cup). Jak ale zjistil Sunday Times, valná většina fanoušků Rudých ďáblů svou oporu naopak podržela již při prvním domácím zápase, jak se sluší a patří.

  • Kvalifikace na mistrovství světa 2001

    Naděje na postup na mistrovství světa 2002 v Jižní Koreji a Japonsku visela na vlásku! Bylo tomu tak v říjnu 2001 v klíčovém utkání s Řeckem, kdy reprezentace Anglie zoufale potřebovala skórovat, aby se vyhnula velké blamáži. Z dokumentu poté jasně vyplývá, že právě Becks zachránil Lvy před strašlivým fiaskem. Alespoň si to tedy mají myslet diváci. V seriálovém hitu je rozhodující okamžik prezentován chybně po faktické stránce.

    Různé záběry a další uvedené souvislosti ukazují Beckhama jako velkého hrdinu zápasu, který byl faulován Kostasem asi 25 metrů od brány zarputilého soupeře. Následně se oprášil, připravil si míč a vyslal tvrdý projektil do levého horního rohu, čímž uvedl fanoušky na Old Trafford do nepopsatelného rauše. Pravdou ale zůstává, že to byl D-Beckův spoluhráč Teddy Sheringham (57), kdo byl tehdy faulován a vynutil si tak gólovou příležitost pro svůj tým.

  • Madrid 2003/04

    Dokument Beckham se dopustil plagiátorství… Pozměnil soudobou titulní stranu britského deníku Daily Mirror, aby vše Beckhamovi hrálo do karet!Foto Archiv Daily Mirror

    Jedním ze stěžejních motivů dokumentu je objasnění domnělého milostného trojúhelníku mezi Davidem Beckhamem, jeho ženou Victorií (49) a údajnou exmilenkou Rebeccou Loosovou (46), která pomáhala Angličanovi se zorientováním ve španělské metropoli coby osobní asistentka. První jiskra pravděpodobně přeskočila již v září roku 2003 a od té doby kauza vyeskalovala do obřích rozměrů. K tomu paradoxně dopomohla právě čtyřdílná dokumentární série, která tuto aféru znovu oživila navzdory původním tvůrčím zájmům.

    V cyklu se objevuje soudobá titulní strana britského deníku Daily Mirror z dubna 2004, na které stojí velkým písmem: „Kapitán Anglie označil obvinění jako směšné!“ Realita, která je ku smůle fotbalisty neměnná, je ale zcela odlišná. „Moje sestra měla s Becksem poměr,“ hlásily čtenářům noviny ve skutečnosti. To pochopitelně vyvolává celou řadu otázek…

  • Dokument versus realita

    David Beckham spolupracoval na tvorbě autobiografické série ve dvou různých rovinách. Sám je totiž hlavním hrdinou a aktérem příběhu, přičemž u seriálu rozporuplně zastával také roli výkonného producenta. Spice Boy, jak se mu říká podle bývalé skupiny jeho manželky, tak měl scénář i ostatní producenty plně pod kontrolou. Kdo tedy neplnil úkoly dle jeho vůle a přesvědčení, mohl se klidně rozloučit s celým štábem.

    Pokud tedy dochází ke střetu zájmů, divák musí být poněkud ostražitější při sběru informací a nesmí je přijímat jako skálopevná fakta. Tento dokument lze spíše chápat jako ukázkový PR produkt bývalého kapitána Anglie, jehož cílem není poučit, ale ukázat Beckhama jako prosté neviňátko s andělskou svatozáří, jež bylo účelově hnáno veřejností za skutky, které vůbec nespáchal.

    Ačkoliv se příležitostný »dokumentarista« snažil očistit své pošramocené renomé, skrze tento kinematografický počin přispěl k přesnému opaku. Londýnský rodák se nakonec zamotal do pletence svých lží, kterými se snažil obhájit své prohřešky na hřišti i mimo něj. To působí jistou nedůvěřivost veřejnosti vůči jeho nařčením směrem k Loosové či vůči obhajobě dalších jeho kostlivců, kterých má vysloužilý fotbalista ve skříni přehršel.

  • Beckham trestuhodně oslabil svůj tým během osmifinále MS 1998 ve Francii, v důsledku čehož byl pod palbou negativní kritiky…
    Beckham trestuhodně oslabil svůj tým během osmifinále MS 1998 ve Francii, v důsledku čehož byl pod palbou negativní kritiky…

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###