Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Kolosální rozlučka s Beckenbauerem (†78): Celebrity, legendy a rodina v slzách!

Autor: pl

Bavorská metropole má za sebou kolosální vzdání holdu zesnulé fotbalové legendě Franzovi Beckenbauerovi (†78). Proběhlo dnes od 15:00 v mnichovské Allianz Areně. Na pietní akci dorazila řada známých osobností.

V chrámu Bayernu uctili památku ikony německé kopané »Císaře Franze« věhlasní plejěři, fanoušci, spolkový kancléř Scholz nebo třeba prezident Steinmeier, který byl zároveň jedním z řečníků.

„Nevím, jestli andělé nahoře na nebi sportují, ale v posledních dnech možná slyšeli hlas s bavorským přízvukem, který říkal: ,Jdi ven a hraj fotbal´," řekl Steinmeier ve svém projevu podle tiskové agentury Reuters. Franzovu památku přišlo uctít zhruba 30 tisíc truchlících fanoušků, jak informoval německý deník Bild.

„Byl známý po celém světě. Franz Beckenbauer byl obdivován, zbožňován a milován. Pro mnohé byl vzorem, pro nás všechny byl štěstím. Loučíme se s velkým Němcem a já jako prezident říkám: Děkuji ti, Franzi Beckenbauere, děkuji ti za všechno," dodal. Rodina, přátelé a fanoušci se s Beckenbauerem emotivně rozloučili položením věnců uprostřed hřiště kolem jeho podobizny v nadživotní velikosti.

Slzy na krajíčku

Mimo jiné byla na stadionu přítomna i Heidi Beckenbauerová, vdova po legendárním fotbalistovi. Smutná láska Beckenbauera seděla mezi svými dětmi - synem Joelem a dcerou Francescou. Pieta dojala především zmiňovanou dceru, která měla slzy v očích. Hned nad nimi pak seděl německý kancléř Scholz, prezident Bayernu Mnichov Hainer a německý prezident Steinmeier.

Aby těch slavných jmen nebylo málo, na Beckenbauera zavzpomínal na dálku i papež František, který poslal císaři pozdrav prostřednictvím kardinála Reinharda Marxe. „Měl bych také poslat pozdrav od papeže Františka. Poslal jsem mu e-mail a on posílá zvláštní pozdravy rodině Franze Beckenbauera. Připojuje se k těm, kteří truchlí v modlitbě," uvedl Marx podle deníku Bild. Jde tedy vidět, že Beckenbauerův odkaz dalece přesahuje sportovní hranice.

Heidi Beckenbauerová (v brýlích), vdova po legendárním Beckenbauerovi, sedí mezi synem Joelem a dcerou Francescou
Heidi Beckenbauerová (v brýlích), vdova po legendárním Beckenbauerovi, sedí mezi synem Joelem a dcerou Francescou