Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Šok ohledně biatlonového MS v Česku: Prodávali alkohol nezletilým!

Autor: ČTK, pl

Jako sportovní svátek. Tak spousta lidí v Česku vnímala letošní biatlonové mistrovství světa, které se po dlouhých jedenácti letech vrátilo do Nového Města na Moravě. Nyní ale vyšla najevo velice nepříjemná informace. Během šampionátu totiž měly nezletilé osoby konzumovat alkohol!

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila při kontrolách na mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě na Žďársku deset závad, z toho pět porušení zákazu prodeje alkoholu lidem mladším 18 let. V dnešní tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ČOI František Kotrba. Šampionát se konal od 7. do 18. února.

Kontroly, kterých udělala ČOI 14, cílily na dodržování poctivosti prodeje ve stáncích s občerstvením, na zákaz prodeje alkoholu a elektronických cigaret nezletilým a na prodej suvenýrů. „Kontroly za účasti figurantů mladších 18 let byly provedeny přímo v areálu Vysočina Arény a v jeho okolí a na místech se zvýšenou koncentrací návštěvníků biatlonového mistrovství světa," uvedl Kotrba.

Prodejci, kteří zákaz porušili, podle něho nezletilým rozlévali víno i čtyřicetiprocentní destiláty. Inspekce zjistila i nedostatky ve vydaném dokladu o zakoupení výrobků, nesprávné seznámení spotřebitele s cenou prodávaných výrobků a v jednom případě také porušení povinností týkajících se technických požadavků na výrobky.

„Zjištěné nedostatky budou inspektorátem s jednou výjimkou, která byla inspektory řešena uložením příkazu na místě, dále řešeny ve správním řízení," řekla ke kontrolám ředitelka inspektorátu ČOI pro Jihočeský kraj a Vysočinu Martina Střihavková. 

„Struktura zjištěných nedostatků včetně některých excesivních zjištění, konkrétně účtování pokrmu o 41 Kč v neprospěch spotřebitele přímo v areálu mistrovství světa, svědčí o tom, že spotřebitelé musí věnovat náležitou pozornost též množství a účtované ceně u zakoupeného občerstvení i na takto velkých a veřejností hojně navštěvovaných akcích,“ objasnila závěrem.

Česká obchodní inspekce uvedla, že na biatlonovém MS v Novém Městě na Moravě se prodával alkohol nezletilým
Česká obchodní inspekce uvedla, že na biatlonovém MS v Novém Městě na Moravě se prodával alkohol nezletilým