26. září 2019 • 16:45

FORTUNA:LIGA má e:LIGU. Přivede fanoušky k reálnému fotbalu, věří Svoboda

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří mezi nejoblíbenější virtuální hry současnosti. Fotbalový simulátor FIFA hrají po celé planetě miliony hráčů. To nezůstalo bez povšimnutí samotných ligových fotbalových klubů. Pod svá křídla berou hráče, kteří je pak reprezentují na nejrůznějších esportových turnajích. Stranou nezůstává ani Ligová fotbalová asociace (LFA). Ta se po vzoru vyspělých evropských soutěží rozhodla vydat cestou esportu a ve čtvrtek oznámila start prvního ročníku DATART e:LIGY.



PSG, Machester City, Ajax, ale i tuzemské kluby jako Sparta, Plzeň, Teplice či Bohemians. To je jen krátký výčet celků, které mají svůj vlastní esportový tým. Zájem o Fifu je vskutku enormní a zareagovala na to i LFA. Ta rozjíždí novou soutěž, DATART e:LIGU, do které budou zapojeny všechny celky FORTUNA:LIGY.

„Ve světě je tento druh zábavy už obrovský fenomén a my také chceme zachytit tento trend. Jsem rád, že všechny ligové kluby vyslyšely naše volání a zapojily se spolu s námi do odvážného projektu,“ uvedl předseda LFA Dušan Svoboda, který zároveň dodal, že esport určitě není něčím, čím by chtěla asociace tahat děti ze hřišť.

S tím je spojený i vznik projektu Zásady zdravého gamera, který by měl hráče přimět, aby tolik času, co stráví u konzole, strávili také na hřištích. „Je to první, nebo možná nultý ročník, ale věřím, že to bude pokračovat a vznikne atraktivní produkt pro naše fanoušky. Je to cesta, jak k reálnému fotbalu přivést nové fanoušky a i děti, které by se k němu jinak nedostaly. Jde o propojení dvou světů, esportu a reálného fotbalu,“ dodal.

„Od projektu, jako je esportová soutěž si slibujeme, že oslovíme společně s ligovými kluby mladou generaci a současně u ní zpopularizujeme samotnou FORTUNA:LIGU,“ doplnil David Hajný, marketingový ředitel LFA.

Profesionální hráči vznik nové soutěže vítají. „Je to naprosto fantastické, že se propojila FIFA s FORTUNA:LIGOU a každý bude moct hájit svůj oblíbený tým,“ uvedl sparťan Jan Krupička, známi jako Emerickson. Stejně to viděl i plzeňský Lukáš Pour, alias T9Laky. „Fifu mám spojenou odmala s fotbalem. Jsem rád, že takový projekt přišel. Sledovali jsme to v zahraničí a je dobře, že to máme i nyní tady.“

„Partnerství s LFA je pro nás příležitostí, jak se víc přiblížit mladší generaci. Ať už hráčům, fanouškům nebo nadšencům. Důvod partnerství vychází také z naší pozice elektro specialisty,“ řekla mluvčí značky Datart Eva Kočicová.

JAK SE BUDE HRÁT?

Soutěž se odehraje výhradně na platformě PlayStation 4 a to v novém simulátoru FIFA 20. „ U nás v PlayStationu jsme velcí fanoušci fotbalu. Už dříve jsme mluvili o tom, jak by bylo skvělé, kdyby se ve hře FIFA utkávaly prvoligové týmy. Nyní se to stává skutečností,“ řekl marketingový manažer PlayStation Petr Škaloud.

Hrát se bude ve třech fázích. V první se uskuteční 32 online turnajů (první 8. října 2019), do nichž se může přihlásit kdokoliv starší 16 let. Pro každý klub nejvyšší fotbalové soutěže jsou určeny dva turnaje a z každé postoupí do semifinále dva nejlepší hráči, kteří následně budou reprezentovat tým. To se uskuteční 16. listopadu v Praze (česká část) a 17. listopadu v Olomouci (moravská část) kterému je onen turnaj určený. Výjimku tvoří Sparta, Plzeň, Teplice a Bohemians – mají profesionální esportový tým – u těchto mužstev postoupí vždy jen vítěz turnaje, jelikož každý z celků již nominoval dva své hráče do semifinále.

Mistrovský pohár (třetí fáze) se pak bude předávat v polovině ledna 2020 na velkém finále v Praze, kam postoupí dva nejlepší hráči z každého týmu. „Formát je takový, že zajistí finálovou účast všem ligovým klubům,“ objasnil Hajný. Celkové prize money turnaje je 150 tisíc korun. Kompletní informace naleznete na webu e-liga.cz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud