12. června 2015 • 16:21

Potvrzeno! Zlín se po 6 letech vrací mezi elitu, kývl na první ligu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Zlína budou novými účastníky příštího ročníku první ligy. Rozhodlo o tom dnešní jednání představenstva klubu. Zlín skončil v uplynulé sezoně druhé ligy na třetím místě, druhý tým tabulky Varnsdorf se však postupu kvůli nevyhovujícímu stadionu ve středu vzdal. Do nejvyšší soutěže se Zlín vrací po šesti letech.



"Hned po jednání jsme zaslali vedení FAČR přihlášku do první ligy. Představenstvo kromě přijetí nabídky hrát první ligu se na jednání zabývalo také složením realizačních týmů, rozpočtem klubu, cenou permanentních vstupenek i hráčským kádrem. Všechno bude mít svůj vývoj," řekl ČTK generální ředitel klubu Milan Plesar.

Změny na trenérských postech Zlín nechystá. "Stávajícím trenérům nabídneme prodloužení jejich smluv," dodal Plesar.

Se získáním licence by Zlín neměl mít problémy. Stadion odpovídá prvoligovým podmínkám a v nejbližších dnech podstoupí kontrolu. "Jedná se o záležitost licenční komise a jejího manažera Stanislava Rýznara. Stadiony první a druhé ligy máme ohodnoceny. V případě Zlína, který už hrál první ligu, se bude jednat o drobné záležitosti, zda stadion odpovídal všem prvoligovým parametrům," řekl mluvčí FAČR Ondřej Lípa.

Po sestupu v roce 2009 se fotbalisté Zlína dlouho marně snažili o návrat mezi elitu. Zvrat nastal až loni v prosinci, kdy představenstvo klubu odstoupilo a do čela byl jednomyslně zvolen Plesar, po jehož příchodu nastal vzestup zlínského fotbalu.

Hlavním trenérem se stal Bohumil Páník, který tým pozvedl ze sedmého místa až na třetí příčku. Dalším krokem byl v polovině února příchod bývalého reprezentanta Zdeňka Grygery na místo mezinárodního manažera.

Kdy se měnil postupující v minulosti?

V samostatné nejvyšší soutěži došlo k obdobným případům nevyužití práva na postup pouze třikrát. V roce 2009 prodala druhá Čáslav práva na první ligu Slovácku, které skončilo až na desátém místě. Krátce poté bylo na ligovém shromáždění klubů odhlasováno, že v budoucnu už bude možné postupovat pouze podle pořadí v konečné tabulce.

Před třemi lety vyhrálo druhou ligu Ústí nad Labem, avšak kvůli nevyhovujícímu stadionu nedostalo prvoligovou licenci. Třetí Sokolov se kvůli nedostačujícím podmínkám o nejvyšší soutěž neucházel, a tak nakonec postoupilo čtvrté Brno.

Poněkud odlišný případ se stal v roce 1996, kdy z nejvyšší soutěže odstoupil Cheb. Nabídku postupu dostal třetí tým druhé ligy Poštorná, jenž ji ale nakonec odmítl a do nejvyšší soutěže se vrátili po roční přestávce Bohemians Praha, kteří skončili čtvrtí.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud