Karel Häring
22. listopadu 2016 • 10:19

Sparťanský elixír mládí. Za měsíc Letenští omládli o více než tři roky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co by za to v salonech krásy dali! Jedenáctka Sparty extrémně rychle mládne. Za jeden měsíc se její věkový průměr výrazně snížil. A když končil nedělní zápas 14. kola ePojisteni.cz ligy s Karvinou (3:0), kleslo číslo na pouhých 23 let.



Pochopitelně, že to není nic, co by ve Spartě nějak dopředu plánovali, ale vynutily si to okolnosti. Zdravotní kalamita v kádru prvního týmu okrouhala šířku kádru na minimum, a tak už poněkolikáté obsadili lavičku náhradníků především talentovaní dorostenci s ročníky narození 1998 a 1999 (dvakrát). Nejstarším hráčem do pole byl připravený jednadvacetiletý Milan Kadlec.

Během utkání se do hry postupně dostali Zinedin Mustedanagič, Christian Frýdek a Václav Dudl (oba 17 let). V závěrečných pěti minutách se tak věkový průměr aktuální jedenáctky v rudých dresech snížil na 23 let!

Sparta - Karviná: Mustedanagič z úhlu napálil tyč karvinské brány
Video se připravuje ...

Ironií je, že Sparta vstupovala do současného ročníku ePojisteni.cz ligy s druhým nejstarším kádrem (26,27) po Plzni (27,08). A do prvního kola skutečně vyběhla s jedenáctkou, která odpovídala vlastnímu předsezonnímu průměru. To se změnilo jen v pár desetinách i v podzimním šlágru s Viktorií, který se odehrál před měsícem, 23. října a Letenští v něm prohráli 0:1

Věkový průměr Sparty
Začátek sezony 26,27 let
Základní sestava proti Karviné 25,1 let
Sestava, která končila proti Karviné 23 let

Prakticky měsíc poté se však mnoho věcí změnilo. Zraněními a jedním disciplinárním trestem decimovaná Sparta vyslala proti Karviné základní jedenáctku s průměrem 25,1 let. A když postupně ze hry odešli devatenáctiletý Matěj Pulkrab, jednadvacetiletý Daniel Holzer a především pětatřicetiletý David Lafata , číslo spadlo až na údaj 23. Rekord to určitě není. Ajax Amsterdam, jenž je proslulý tím, že dává velký prostor velmi mladým hráčům, nastoupil v neděli proti Nijmegenu (5:0) s partičkou starou v průměru 22,5 let.

Jak připustil trenér Sparty David Holoubek, i v dalších zápasech, přesněji řečeno v některých jeho fázích, může letenský klub znovu atakovat nízké číslo. „Budeme takto pokračovat a dál hrát s hráči, kteří jsou zdraví, jiné prostě nemáme. Je to složitá situace, ale zvládáme to,“ prohlásil sympaticky bez nářků. I on ovšem bude rád, až mu jedenáctka aspoň trochu zestárne.

Trenér Sparty David Holoubek blahopřeje po výhře nad Karvinou Christianu Frýdkovi
Trenér Sparty David Holoubek blahopřeje po výhře nad Karvinou Christianu Frýdkovi

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Karviná 3:0. Nováček neměl šanci
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud