Jan Malý
3. března 2018 • 12:22

Změny v sestavě Slavie: vrací se Bořil, ale bude chybět Hušbauer

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dobrá zpráva pro Slavii před dnešním zápasem v Mladé Boleslavi: do sestavy se po disciplinárním trestu vrátí krajní obránce Jan Bořil. Špatná: kvůli čtyřem žlutým kartám má pro toto utkání stopku záložník a tahoun Josef Hušbauer. Co se nemění, je cíl červenobílých: vítězství.



Pravý kraj obrany byl jedním z velkých témat prvních dvou jarních zápasů Slavie. Při absenci disciplinárně potrestaného Jana Bořila, který v očích trenéra Jindřicha Trpišovského nejlépe pasuje na tuto pozici do jeho představ, se tu protočili Michal Frydrych a Jakub Jugas. Nezářili.

Dnes v Mladé Boleslavi už bude moci Bořil po vypršení trestu hrát. „Pokud nastoupí, bude pro Slavii určitě přínosem. Svojí aktivitou, objemem práce na pravé straně, hrou nahoru dolů. Tím hodně pomůže. To je rozdíl oproti Frydrychovi a Jugasovi, ačkoli jsou oba spolehliví, nejsou to typologicky hráči, kteří by na nejvyšší úrovni mohli tento způsob hry produkovat,“ poznamenal Vlastimil Palička, člen prezidia Unie českých fotbalových trenérů.

Frydrych naskočil při porážce 0:1 v Jihlavě, kde pravá strana fungovala špatně. Proti Bohemians, které „sešívaní“ udolali 1:0, dostal šanci Jugas. Sice se enormně snažil, ale zoufale postrádal přesnost.

„Po zápase říkal, že si zaběhal asi nejvíc za poslední dva roky. Návyky jsou jiné, ale pere se s tím statečně. Jeho výkon byl vesměs pozitivní,“ hodnotil kouč Trpišovský. Sám je ale jistě rád, že teď už může využít reprezentačního beka, jenž hrál v lize naposledy na konci listopadu v Jablonci. V závěrečném zápase podzimu proti Baníku zůstal jen na lavičce. „Už mě svrbí nohy,“ těšil se Bořil.

Přínos beků na pravé straně lze ukázat na příkladu obou zápasů Slavie proti Bohemians. V Ďolíčku na podzim hrál Bořil, v Edenu na jaře Jugas. Bořil se zapojil do 91 úspěšných útočných akcí a rozdal 54 přesných přihrávek včetně šesti do pokutového území, Jugas měl v neděli 50 dobrých útočných akcí, 23 přesných nahrávek, z toho tři do šestnáctky.

Problém pro Slavii může nastat jinde. Kvůli čtyřem žlutým kartám bude chybět záložník Hušbauer , který dosud v ligovém ročníku vynechal jen zápas v Ostravě ve druhém kole. Platí za špílmachra, který se nebojí zodpovědnosti a umí zápas rozhodnout jako naposledy ve vršovickém derby proti „klokanům“.

„Je to velká ztráta. V posledním utkání byl ve všech parametrech nejlepším hráčem na hřišti,“ přiznal Trpišovský. „Slavia má natolik široký kádr, že by s jeho absencí neměla mít problém,“ odtušil Palička.

Nejpravděpodobnější náhrada? Zkušený Danny, jenž je po zimní pauze solidně připravený. „Dá se předpokládat, že Slavia bude mít v Boleslavi vysoké procento držení míče,“ odhadl Palička. „Při tom se uplatní Dannyho kreativita a jeho kvalita na míči. Dokáže také vymyslet finální nebo předfi nální přihrávku, umí zakončit,“ vypočítal zkušený trenér přednosti šikovného Portugalce.

Alternativou do středu zálohy může být i jinak křídelník Miroslav Stoch. Zároveň se do sestavy může po nemoci vrátit mladík Pavel Bucha, ten by však v základní jedenáctce nahradil spíš Jakuba Hromadu.

LIGOVÉ STŘIHY: Hře Slavie pomůže Bořilův návrat, říká Střihavka
Video se připravuje ...

JAN BOŘIL v ligové sezoně
Zápasy: 14. Góly 0. Asistence: 1. Střely celkem/na bránu: 11/3. Přihrávky do gólové šance: 13. Předfinální přihrávky: 7. Úspěšnost přihrávek: 84 %. Úspěšnost v soubojích: 56 %.

JOSEF HUŠBAUER v ligové sezoně
Zápasy: 17. Góly: 3. Asistence: 4. Střely celkem/na bránu: 45/13. Přihrávky do gólové šance: 37. Předfinální přihrávky: 23. Úspěšnost přihrávek: 73 %. Úspěšnost v soubojích: 52 %.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud