Michal Koštuřík
Premium
29. srpna 2018 • 11:35

Bílkovo obrození! Fandí mu Šmicer se Šilhavým, Poznar poodkryl zákulisí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako štvaná zvěř. „Bílek ven!“ burácelo před pár lety z tribun při zápasech národního týmu. Střih do Uherského Hradiště, pondělí večer 27. srpna 2018. „Miiichal Bííílek,“ skandoval hromově kotel hostujících fanoušků. „Bylo to úžasné,“ poděkoval za podporu třiapadesátiletý trenér, který v provinčním Zlíně resuscituje svou kariéru a boří některé mýty o své osobě. O Bílkových kvalitách hovoří Vladimír Šmicer a Jaroslav Šilhavý. To, jak v současném působišti bývalý reprezentační kouč funguje, prozradí víc útočník Tomáš Poznar v rozhovoru, který najdete v placené části článku.



Sleduje ho na dálku a s pobaveným úsměvem. „Když vidím, jak oslavuje po utkáních, zdá se mi být spokojený. Moc mu držím palce,“ říká internacionál Vladimír Šmicer , jenž s Michalem Bílkem působil u národního týmu v roli generálního manažera. Prošli si spolu peklem, nenávistí velké části fanoušků. Hlavně kouč. „Nevím, co komu udělal, ale nezasloužil si to. Jeho jméno strašně utrpělo,“ vadí Šmicerovi. Rehabilitaci ve Zlíně mu ze srdce přeje. 

Čtvrtfinále EURO 2012? Málo! Double se Spartou? Málo! Nesporné úspěchy od Michala Bílka český národ nepřijal. Hledal chyby, sklouzával k primitivním verdiktům bez znalosti hloubky věci. S koučem se to táhlo, dodnes nese následky. Pomalu strhává nálepku defenzivního trenéra, nekomunikativního muže s naštvaným výrazem ve tváři. 

Musí předvést dvakrát tolik, co jiní, aby získal zpět ztracený kredit a popularitu. Byť o ni a priori nestojí. „Nechápu, co se tam tehdy stalo. Každopádně to bylo vůči Michalovi nespravedlivé,“ vrací se k trudným reprezentačním časům zkušený kouč Jaroslav Šilhavý , jenž zná bývalého skvělého záložníka od vojny v Chebu. 

„Byli jsme spolu u nároďáku přes čtyři roky. Chvíli jsme zažívali euforii, pak jsme dva roky trpěli. Nahoru dolů. Nepříjemné to bylo hlavně pro něj. Na Míšu byl velký tlak, štvanice. Bylo to strašný. Hrozně moc se do něj šilo, přitom výsledky měl. Na čtvrtfinále EURO budeme čekat zase hodně dlouho,“ myslí si Šmicer. 

Dnes je na tom Bílek o dost líp. Jeho psychika se narovnala, zase je plný elánu a zdravého sebevědomí. Ve Zlíně od něj nečekají zázraky a on je se svým týmem přesto vyrábí. Šest kol, třináct bodů, jediná porážka 0:1 v Plzni po neodpískaném ofsajdu. K tomu navrch velmi dobrý herní projev. V pondělí na Slovácku vystřihlo Bílkovo komando nejlepší výkon v historii klubu v české lize. Režie: Michal Bílek. 

Od lajny koučoval mužstvo, které si velkého rivala podalo k večeři. „Určitě je dobrý trenér, komplexní. Celkem klidný, žádný zmatkař. Takticky v pohodě. Byl jsem jeho pravá ruka, takže jsem viděl, jak se připravuje na zápasy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud