20. září 2018 • 13:55

Nový Matoušek?! Žitného z Teplic sleduje česká elita i kluby z ciziny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po Janu Matouškovi se co nevidět strhne další boj o mimořádný talent. Patrik Žitný, devatenáct let, ofenzivní záložník Teplic. Už teď je pod drobnohledem skautů z německé a nizozemské ligy. Prý by se líbil i ve Spartě a Plzni… 



Patrik Žitný se v nejvyšší soutěži zabydlel neuvěřitelně rychle. Zasáhl do osmnácti zápasů a vstřelil už šest branek. Na zelenáče slušný počin. „Navíc ty góly… Jeden byl hezčí než druhý. Měli bychom si je sestříhat,“ chválí ho teplický trenér Daniel Šmejkal. 

Stejně jako naposledy v neděli proti Karviné. 

Ta branka byla výstavní. Letící balon napral z voleje přesně k tyči. Ale nedivte se, techniku kopu poctivě a pravidelně piluje. A to nejen v rámci klasických tréninků s týmem „sklářů“, ale i individuálně s někdejším teplickým záložníkem Michalem Doležalem tak, že se zaměřuje například na koncovku z těžkých pozic. 

Ostatně práce s míčem je atribut, kterým fanoušky a skauty oslnil. Žitný je typický ofenzivní technik, ne soubojový hráč. To se odráží i statisticky. Když má balon na noze, raději se pokusí soupeře obejít nebo najít přihrávkou spoluhráče, než aby se o něj přetahoval silou (v této sezoně zaznamenal 81% úspěšnost přihrávek a 34% úspěšnost v soubojích). 

Mladá Boleslav - Teplice. Žitný pálil z dálky, ale jen do gólmana
Video se připravuje ...

Dalším plusem je, že se nebojí hrát. Neschovává se. A s přibývajícími zkušenosti jeho sebevědomí poroste. Bude si dovolovat ještě víc. 

„Může se stát nadstandardním hráčem nejen české ligy, ale i mimo ni. Potenciál na to má, takový je můj názor,“ je přesvědčený Šmejkal. „Ale čeká ho plno překážek a úskalí. Fotbalisté musejí mít štěstí zdravotní i fotbalové.“

Ačkoli talentovaného univerzála, jenž bez problémů zahraje uprostřed i na kraji středové řady, sledují nizozemské a německé kluby, nejvíc by ho lákala italská Serie A. Je to sen.

Umí výborně italsky a bydlí zde jeho sestra, za níž každý rok jezdí na prázdniny. V neposlední řadě se začíná spekulovat o pražské Spartě a před časem o něm uvažovala také Viktoria Plzeň. Oba kluby zároveň prohrály se Slavií bitvu o Jana Matouška. Zkusí to teď znovu? 

„Minimálně rok by měl Patrik ještě zůstat v Teplicích, pořádně se vyhrát, nabrat sebevědomí. S přestupem není kam chvátat. Budoucnost v něm každopádně vidím, má potenciál prosadit se i ve velké zahraniční lize,“ tvrdí Žitného agent Martin Hrdlička.

Patrik Žitný: Hitparáda gólů mladého objevu z Teplic!
Video se připravuje ...

Teplice - Slavia: Žítný po pěkné kombinaci málem poslal domácí do vedení
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud