Premium
4. února 2019 • 04:55

Pelta otevřeně o psychice, cele po vrahovi, Berbrově moci i přestupech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl mocným mužem sportovního světa, jeho vliv už sahal i dál. Během jediného dne, 3. května 2017, se mu změnil život. Z vlivného funkcionáře se stal vazebně stíhaný Miroslav Pelta. „Pořád jsem se s tím nevyrovnal,“ říká bývalý předseda fotbalové asociace v rozhovoru pro deník Sport a iSport Premium. V něm otevřeně popisuje, jaké měl psychické problémy, jak se cítil na cele po čtyřnásobném vrahovi či jak se teď dívá na vládnutí Romana Berbra ve FAČR. V placené části článku si také přečtěte další podrobnosti o vývoji případu, ve kterém je Miroslav Pelta obviněn ze zneužití pravomocí a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.



Jak kauza zamávala s vaším osobním životem?
„Zamávala hodně. Byl jsem člověk, který zastával a ztratil významné funkce v Českém olympijském výboru, České unii sportu a samozřejmě na fotbalové asociaci. Nejvíc mě ale bolí, že jsem ztratil postavení, které jsem si vydobyl na mezinárodní fotbalové scéně. Byl jsem místopředsedou komise pro národní svazy při UEFA. To mě zasáhlo nejvíc. Netajil jsem se, že jsem měl vnitřní ambici kandidovat do výkonného výboru UEFA. Učil jsem se kvůli tomu i anglicky. Dosud jsem se s tím nevyrovnal, protože jsem přesvědčený, že jsem nic nespáchal. Tím pádem to ve mně vzbuzuje ještě větší zklamání. Pro český sport, hlavně pro český fotbal, a pro Českou republiku jsem toho v zahraničí hodně udělal. Tímto jsem ztratil společenské postavení a jsem vnímaný velice negativně. To je pracovní stránka věci. Je tu ještě osobní, protože to má velký dopad na atmosféru v mé rodině. Té to taky neprospělo. A je tu navíc jiný dopad kauzy.“

Který?
„Zdravotní. Já své práci dával od rána do večera sto procent, soboty i neděle. To se už tehdy podepsalo na mém zdravotním stavu, když se u mě před lety projevily psychické problémy, panické ataky. A v téhle nové situaci ve vazbě se to rapidně zhoršilo. Nejvíce na mě dolehlo těch 48 hodin v cele předběžného zadržení. Ten problém se mi tam znovu spustil a já se teď pořád a už dlouhou dávám dohromady, abych si srovnal svou hlavu a psychiku. Já ve vazbě už věděl, co dokáže ta panická ataka, tak jsem na to byl trochu mentálně připravený. Ale stejně mě tahle věc mimořádně zaskočila.“

Panická ataka, to je něco jako nesnesitelná úzkost?
„Panická ataka je věc, kdy je vám hrozně zle a nevíte, co se s vámi děje. Jestli máte infarkt, mrtvici, cokoli. Nemáte to, je to psychické. A nemá na to vliv, jestli jste veselý nebo smutný. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud