Jakub Dvořák
25. dubna 2019 • 16:15

PĚT Ščasného hříchů na Letné: Sparta bez tváře i sázka na Zahustela

Vstoupit do diskuse
0
  • Sázka na Ondřeje Zahustela byla jedním ze špatných rozhodnutí Zdeňka ŠčasnéhoSázka na Ondřeje Zahustela byla jedním ze špatných rozhodnutí Zdeňka ŠčasnéhoFOTO: koláž iSport.cz

    Hra bez myšlenky, sázka na individuality i zvláštní zacházení s hráči, kteří mají pro Spartu velký potenciál. Vytknout Zdeňkovi Ščasnému za jeho poslední trenérské angažmá lze hned několik bodů. Deník Sport jich vybral pět.

  • Tým bez tváře

    Problém, se kterým se pražský klub potýká již několik sezon. Tvář týmu nedokázali vtisknout ani Ščasného předchůdci Andrea Stramaccioni a Pavel Hapal. Nicméně pro jarní část dostal 61letý trenér mandát především proto, aby na tomto nedostatku začal pracovat. „Herní progres je pro nás v tuto chvíli nejdůležitější,“ opakoval v zimě sportovní ředitel Tomáš Rosický. Už nedělní prohra s Karvinou alarmovala, že Sparta nemá systém.

    Při středeční pohárové lekci v Edenu domácí Slavia, která tým buduje s několikaměsíčním náskokem, svlékla sparťany donaha. Letenští měli problém, aby si dvakrát po sobě přesně přihráli, natož rozvíjeli útočné akce. Diametrální rozdíl. „Mužstvu chyběla koncepce a rukopis,“ vytkl Ščasnému den poté jako hlavní chyby generální ředitel František Čupr.

    Ščasný po dalším výbuchu končí ve Spartě! Kdo by ho mohl nahradit?
    Video se připravuje ...

  • Nestálost výkonů

    Deset zápasů, 22 uhraných bodů. Žádný klub nemá ve FORTUNA:LIZE v roce 2019 lepší bodovou úspěšnost. Pokud by brala tabulka pouze za jaro, byli by Letenští první o bod před Olomoucí. Jenže zdání klame. Ščasný sice po úspěšné zimní přípravě začal v prvních kolech pravidelně vyhrávat, ale v několika případech to bylo po obratu v závěru a s odřenýma ušima.

    V prvním duelu proti Bohemians rozhodl tým z pokutového kopu v nastavení. Na poslední Dukle dvakrát prohrával. V Liberci jej zachránila zahozená penalta domácích. A v Boleslavi přišla první jarní prohra. Vyzdvihnout se dá pouze domácí zápas s Plzní, kterou Dočkal a spol. smetli jednoznačným výsledkem 4:0.

    Fotbalisté Sparty museli v Edenu vstřebávat velmi těžký direktFoto Pavel Mazáč/ Sport

  • Závislost na individualitách

    To, s čím měli Pražané problémy už na podzim, pokračovalo i na jaře – přílišná závislost na individualitách. Zatímco v první části sezony výkony stoupaly a klesaly s náladou dvojice Nicolae Stanciu a Guélor Kanga, na jaře do Rumunovy role naskočil Bořek Dočkal. Jakou sílou Sparta s nimi v sestavě disponuje, bylo znát proti Plzni. Výsledek 4:0 proti druhému týmu ligy byl výmluvný. Liga začala brát Letenské opět s respektem.

    Jenže jakmile český reprezentant vypadl kvůli zranění a jeho gabonský pobočník stál kvůli kartám, bylo zle. Herní dominance byla pryč. Ostatní hráči jako by neměli návod, jak si poradit. Byli bezradní. Proti předposlední Karviné, která Letnou vyplenila, vše vykrystalizovalo.

    Slavia - Sparta: Kanga za klukovinu dostává dvanáctou žlutou a nezahraje si tři zápasy
    Video se připravuje ...

  • Hráči bez progresu

    Na podzim zabiják, kterého začaly sledovat zahraniční kluby. Na jaře jen stín talentovaného útočníka. Na Benjaminu Tettehovi je malý progres sparťanů snad nejviditelnější. Místo, aby na jaře byl tím hráčem, který drží prapor a střílí jeden gól za druhým, vypadl ze základní sestavy. Z Letné šly dokonce zprávy o tom, že klub už dál neví, jak ghanského fotbalistu nakopnout a motivovat do další tvrdé práce.

    Dalším hráčem, ze kterého se nepodařilo vymačkat maximum, je Václav Drchal. V zimní přípravě se šesti góly nejlepší střelec mužstva, na jaře první dva ligové duely odseděl na lavičce a do sestavy se dostal až po tristních výkonech Tetteha. Podivné bylo i zacházení s talentovaným stoperem Dominikem Plechatým, jenž oslnil v zimní přípravě. Tři ligové starty, ochrana před Milanem Barošem v duelu s Baníkem a dost. Přednost dostávali (opakovaně) chybující Lukáš Štetina či Uroš Radakovič.

    Heča: Vypadalo to, že trofej ani nechceme. Kouč Slavie vyzdvihl Hušbauera
    Video se připravuje ...

  • Ondřej Zahustel

    Už během zimních přípravných zápasů, byly náznaky, že Ondřej Zahustel není po náročném zranění v optimální formě. Trenér Zdeněk Ščasný však 27letému obránci věřil. A to natolik, že jednoho z jeho konkurentů Tomáše Wiesnera nechal odejít na hostování do Mladé Boleslavi. Chyba. Během jara napáchal běhavý fotbalista víc škody než užitku. Špatné počínání v obranných soubojích a slabá práce směrem do ofenzivy charakterizují jeho jarní výkony. Po jeho chybě tým například inkasoval na Dukle, v Liberci zase zavinil penaltu.

    Na chvíli pak sice dostal v sestavě přednost rumunský univerzál Alexandru Chipciu (například proti Plzni 4:0), ale v klíčovém pohárovém semifinále na Slavii byl v sestavě opět Zahustel, který se s ostatními podepsal pod ostudný výsledek 0:3. Není pochyb, že Letenští budou v létě shánět nového pravého beka. Ale není to pozdě?

    Ondřej Zahustel aktuálně nemá dobrou formuFoto Barbora Reichová (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud